Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Anställningsavtal gäller trots arbetstagarens ändringar

Att en arbetstagare ändrade i det anställningsavtal som arbetsgivaren begärde att han skulle skriva under saknar betydelse för giltigheten. Chefen tog nämligen del av och läste mejlet med uppgift om ändringarna och skickade det vidare till en kollega. Därmed anses ändringarna godkända.

Anställningsavtal gäller trots arbetstagarens ändringar

Den 51-årige mannen anställdes ursprungligen i ett aktiebolag som emellertid försattes i konkurs. 51-åringen och ett antal andra anställda erbjöds då anställning i ett annat bolag. Han antog erbjudandet och ett anställningsavtal skrevs under den 1 oktober 2019 och började gälla samma dag.

51-åringen fick ett, av sin närmaste chef, redan underskrivet, anställningsavtal skickat till sig och gjorde ett antal tillägg i avtalet. Därefter skickade han tillbaka det till sin överordnade. Den 6 mars 2020 upphörde anställningen. 51-åringen har inte fått någon lön utbetald under perioden 1 mars till 6 april 2020. Han begärde därför 157 022 kronor i ersättning för utebliven lön, semesterersättning och pensionsavsättningar bland annat.

Enligt företaget godtar 51-åringens närmaste chef aldrig några ändringar i texten. 51-åringen har klippt och klistrat i dokumentet och chefen har inte undertecknat något förändrat avtal. Chefen fick ett mail med ändringar av 51-åringen men har aldrig godtagit dessa. Ändringarna handlade bland annat om att 51-åringen skulle ha rätt till tjänstepension och överföring av tidigare inarbetade semesterdagar samt slippa en konkurrensklausul.

Chefen var missnöjd med det arbete som utförts av 51-åringen och hans kollegor. 51-åringen fick sluta i december 2019 eftersom han misskött sina arbetsuppgifter. En vecka efter uppsägningen ringde 51-åringen och sa att en annan anställd skapat problem för bolaget på grund av personliga problem. 51-åringen övertalade sin chef om att få fortsätta arbeta för bolaget, vilket han fick.

Anledningen till att 51-åringen sades upp igen i mars 2020 var, enligt bolaget, för att han hade startat en konkurrerande verksamhet.

Södertörns tingsrätt anser det visat att 51-åringens chef tagit del av och läst mejlet med uppgift om vad den anställde ändrat i avtalet, att han lämnat det med dessa ändringar försedda avtalet till en kollega, samt att han även tagit kontakt med Skandia i anledning av det ändrade avtalets bestämmelse om avsättning till tjänstepension. ”Genom att göra på detta sätt har [chefen] genom sitt handlande godkänt de ändringar [51-åringen] gjort i avtalet” skriver domstolen.

Det är, enligt tingsrätten, således avtalet med de av 51-ringen gjorda förändringarna som blivit det mellan parterna gällande anställningsavtalet.

51-åringens talan ska därför bifallas.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T11831_20.pdf

700 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Anställning, uppsägning och avskedande