Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Apotekare döms för falska recept

Hovrätten dömer en 54-årig apotekare för grov trolöshet mot huvudman för att ha skapat och expedierat falska recept i över ett års tid. Mannen ska även betala drygt 400 000 kronor i skadestånd till Västra Götalandsregionen.

Apotekare döms för falska recept

Västra Götalandsregionen upptäckte att antalet expedieringar av pappersrecept ökat under år 2015 och 2016, och anmälde detta till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Efter en granskning utförd av IVO fann man att de läkare som angetts på aktuella recept inte hade föreskrivit dem samt att samtliga recept kunde härledas till ett och samma apotek i Göteborgsområdet.

En 54-årig apotekare verksam på ifrågavarande apotek misstänktes ligga bakom recepten och fick sin anställning avslutad.

Samma apotekare åtalades vid Göteborgs tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren gjorde gällande att 54-åringen missbrukat sin förtroendeställning som legitimerad apotekare genom att olovligen ha skapat 212 falska recept och därefter vid 53 tillfällen expedierat läkemedel med recepten som underlag. Värdet av de expedierade läkemedlen bedömdes uppgå till 400 000 kronor.

Mannen förnekade gärningen.

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att det inte framkommit något motiv för 54-åringen. Vidare anförde domstolen att den omständigheten att 54-åringens användarnamn, lösenord och streckkod använts helt öppet i recepthanteringssystemet i princip talade emot att han begått gärningen då risken för upptäckt var överhängande.

Domstolen ansåg samtidigt att en rad omständigheter talade för att 54-åringen begått gärningen. Bland annat att hans inloggningsuppgifter använts, att han var i tjänst när hanteringen av recepten skedde och att han hanterat fler pappersrecept än övriga anställda. Vissa varor ökade också i försäljning när 54-åringen tjänstgjorde men minskade efter att han slutat.

Tingsrätten fann sammanfattningsvis att det praktiskt taget var uteslutet att någon annan begått gärningen och han dömdes därför för grov trolöshet mot huvudman till villkorlig dom och dagsböter. Han förpliktigades även att utge 400 000 kronor i skadestånd till Västra Götalandsregionen.

Mannen överklagade till Hovrätten för Västra Sverige som dock fastställer tingsrättens dom.

Hovrätten anser dock till skillnad från underinstansen att det funnits ett ekonomiskt motiv bakom gärningen då recepten var utställda på äldre personer med högkostnadsskydd.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 6236-20.pdf

900 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Skadeståndsrätt, Ekobrott, Övrig straffrätt