Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Avrättade sina föräldrar – 37-åring får livstids fängelse

Hovrätten fastställer livstidsdomen för den 37-årige man som avrättade sina föräldrar tillika svenska medborgare på nära håll i deras hem i Kosovo i januari 2020. Mannen hade under en längre tid försökt leja torpeder, men i slutändan själv utfört de avrättningslika morden. Motivet har varit ekonomiskt, vilket är försvårande.

Avrättade sina föräldrar – 37-åring får livstids fängelse

En 37-årig man åtalades vid Stockholms tingsrätt för att ha skjutit ihjäl sina föräldrar med varsitt pistolskott i huvudet.

Bakgrunden var bland annat följande:

Makarna kom till Sverige på 1990-talet från Kosova och hade då med sig tre barn, varav 37-åringen var en av dessa. Makarna blev svenska medborgare och familjen bosatte sig så småningom i Stockholm. År 2013 flyttade makarna dock tillbaka till Kosovo.

37-åringen hade motsatt sig beslutet att flytta tillbaka och valde att stanna i Sverige. Det blev dock svårt för mannen att klara av det vardagliga livet i Sverige utan föräldrarna och efter en tid blev han hemlös och förblev så under flera år. 2017 flyttade han trots allt till föräldrarnas hus i Kosovo. Den 20 januari 2020 – dagen och kvällen för de påstådda morden – reste föräldrarna hem till Kosovo efter att ha spenderat nyår i Sverige.

37-åringen lämnade bostaden samma kväll strax efter klockan sex och tog en taxi till Skopje. Han tog tidigt på morgonen dagen efter en taxi för att via Grekland åka till Istanbul i Turkiet. Några dagar senare genomgick han en hårtransplantation i Istanbul. Strax efter att ha återvänt till Sverige i mitten av februari greps 37-åringen misstänkt för morden.

I samband med gripandet beslagtogs en mobiltelefon samt en dator.

Tingsrätten bedömde att materialet som återfanns på mobilen och datorn med styrka talade för att 37-åringen hade såväl planerat som förberett morden.

I olika konversationer via Whatsapp framgick exempelvis att 37-åringen försökt anlita torpeder för att få sina föräldrar och syskon mördade. Det diskuterades i chattarna hur mannens kulle betala för detta genom pengar som han fått tag på efter familjens död.

I början av november 2019 hade 37-åringen vidare tagit mobilbilder på kassaskåpet som fanns i föräldrarnas sovrum. Samma dag och natt hade han gjorde flera Google-sökningar på diverse verktyg såsom maskinspett, plattmejsel, bräckjärn och kofot.

I ett Whatsapp-meddelanden den 1 januari 2020 skrev 37-åringen till en mottagare med ukrainskt telefonnummer: ”That’s why I wanted to have this 4 people dead so I can take over the company. So I can also live Good and excited life, believe me I have a very tough 4 years of my life what a nightmare.”

Tingsrätten fann meddelandet ha ett högt bevisvärde för att 37-åringen velat hämnas på sin familj samt att han hade haft ett ekonomiskt motiv till morden och att han planerat dessa under en längre tid.

Samtidigt bedömde domstolen att 37-åringen hade anpassat sin berättelse allteftersom utredningen fortskred och att han inte hade varit konsekvent i sitt berättande. Han hade exempelvis till en börjat uppgett att han inte träffade sina föräldrar den 20 januari, men ändrade sig när han fått reda på att han fångats på övervakningskameror.

Sammantaget fann rätten åtalet styrkt. Det rörde sig karaktärslikande avrättningar där offren skjutits med varsitt skott på nära hål. Det var alltså uppenbart att 37-åringen handlat med avsiktsuppsåt.

Beträffande påföljden bedömdes att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Han dömdes därför för till livstids fängelse.

Med hänsyn tagen till att de båda efterlevande syskonen förlorat sina båda föräldrar samt vad som framkom om deras mående, ansåg tingsrätten att de hade lidit en mer omfattande skada än vad som motsvarades av skadeståndsschablonen vid mord. 37-åringen förpliktades därför betala 75 000 kronor plus ränta vardera till sina två syskon.

Svea hovrätt fastställer nu domen utan några ändringar i någon del. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 4112-21.PDF

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig familjerätt, Brott mot person