Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Avsiktsuppsåt när blivande pappa mördade gravid sambo – döms till livstid

En 42-årig man som i december 2021 knivmördat sin gravida sambo i det gemensamma hemmet i Skåne döms till livstids fängelse. Försvaret har gjort gällande att mannen saknat uppsåt på grund av en psykos, men enligt tingsrätten har han agerat med avsiktsuppsåt. Det finns också en rad försvårande omständigheter som motiverar lagens strängaste påföljd.

Avsiktsuppsåt när blivande pappa mördade gravid sambo – döms till livstid

En man ringde en morgon i december 2021 SOS Alarm och uppgav att han hade tagit livet av sin sambo och att han skulle köra till polisstationen, där han också greps en stund senare. I parets gemensamma bostad i Burlövstrakten påträffades den sex månader gravida kvinnan också knivhuggen och livlös. Ambulanspersonal utförde hjärt-lungräddning men kvinnans liv gick inte att rädda.

Kvinnan hade utsatts för ett omfattande knivvåld och hade även avvärjningsskador på armarna. Den rättsmedicinska slutsatsen var att hon avlidit genom förblödning. 

Den nu 42-årige mannen har under huvudförhandlingen i Malmö tingsrätt också beskrivit ett händelseförlopp där han vaknat tidigt med tvångstankar, gått till köket och hämtat en kniv och sedan gått in till den nyvakna kvinnan där hon låg i sängen. Han har kunnat minnas hur han lagt en hand över hennes mun och ställt sig på knä bredvid sängen, men har sedan fått en ”blackout”. Han har kunnat säga att han högg kvinnan med kniven, men inte hur. Efteråt har han inte velat titta på kvinnan, utan tvättat av sig och åkt till sin pappa och berättat om vad han gjort. Efter detta har han anmält sig själv.

Försvaret har gjort gällande att knivvåldet utövats i ett psykotiskt tillstånd och att mannen därför ska frikännas från mordåtalet på grund av bristande uppsåt. Gärningen borde under alla förhållanden också rubriceras som dråp.

Tingsrätten går dock i stället nu på åklagarens linje och dömer 42-åringen till livstids fängelse för mord.

Den rättspsykiatriska utredning som inhämtats i målet visar att mannen varken vid gärningstillfället eller vid undersökningen har lidit av någon allvarlig psykisk störning. Domstolen anser också att mannens agerande under morgonen har präglats av medvetenhet. Mannens dåliga mående och självpåtagna narkotikaintag vid tillfället var inte sådant att han kan anses ha befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd vid gärningstillfället. Inte heller i övrigt ger utredningen stöd för att mannens sinnestillstånd vid gärningstillfället varit sådant att han inte skulle ha varit medveten om vad han gjorde. Han har i stället handlat med avsiktsuppsåt att döda.

Det finns också en rad försvårande omständigheter runt gärningen, som måste rubriceras som mord. Händelseförloppet kan inte anses alldeles kort – och det har handlat om ett omfattande dödligt våld som riktats mot en gravid kvinna i hennes eget hem och som utövas av en närstående.

Omständigheterna gör att påföljden bestäms till livstids fängelse. 42-åringen åläggs som en konsekvens av domen även att betala totalt drygt 260 000 kronor i skadestånd till kvinnans mamma och båda systrar.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b12569-21.pdf

800 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Åklagare, Polis, Påföljd