Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Besked om julledighet dröjde flera månader - JO kritisk

Justitieombudsmannen riktar kritik mot Arbetsförmedlingen för att en mans omprövningsbegäran av ett beslut om jul- och nyårsledighet handlades först i mars efterföljande år. JO skriver att det ”naturligtvis är oacceptabelt” att ett ärende glöms bort i tre månader, särskilt när syftet förlorar sin aktualitet kort efter att begäran lämnats in.

I mitten av mars anmälde en man Arbetsförmedlingen till Justitieombudsmannen, JO, för att ha dröjt tre månader med att ompröva hans begäran den 12 december om att ta ut ledighet under jul- och nyårshelgen 2018.

I sitt yttrande till JO förklarade Arbetsförmedlingen att rutinerna i omprövningsärendet måste ha frångåtts genom att handlingen inte skannades in direkt till när det kom in.

Det troliga scenariot, enligt myndigheten, var att omprövningsunderlaget olyckligt nog lagts i en handläggares postfack eller på ett skrivbord och därefter legat kvar en lägre tid, vilket lett till fördröjningen.

Arbetsförmedlingen betonade dock att det rört sig om ett undantagsfall och bedömde att det finns enhetliga och fungerande riktlinjer och tillvägagångssätt för hanteringen av dylika överklaganden och omprövningar.

Ett överklagande bör regelmässigt lämnas över inom en vecka från det att överklagandet kom in till beslutsmyndigheten (se exempelvis JO 2002/03 s. 359). När ett ärende dessutom rör en fråga som förlorar sin betydelse efter en viss tid – såsom i det aktuella fallet – ”bör den enskilde kunna förvänta sig att ärendet lämnas över så fort som möjligt”, skriver JO.

Det aktuella ärendet rörde åtta dagars uppehåll i ett program inom ramen för ’Jobb- och utvecklingsgarantin’ under jul- och nyårshelgen 2018. I och med att Arbetsförmedlingen dröjde med att hantera begäran om omprövning till ett par månader efter själva jul- och nyårshelgen hade hela syftet med begäran förlorat sin betydelse när ärendet till slut lämnades över till sektionen för omprövning.

”Detta är naturligtvis oacceptabelt”, skriver JO och riktar kritik mot Arbetsförmedlingens hantering av ärendet. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

1941-2019.pdf

100 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
A-kassa, pension m.m., Ledighet och frånvaro, Tillstånd och tillsyn