Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Böter för rusig promenad på järnvägsspår

En 21-årig man som i berusat tillstånd promenerat på järnvägsspåren i Helsingborg döms i båda instanserna för brott mot järnvägssäkerhetslagen. Det var tydligt markerat att platsen inte får beträdas utan tillstånd vilket 21-åringen borde varit väl medveten om.

Enligt åtalet för brott mot järnvägssäkerhetslagen har 21-åringen utan infrastrukturförvaltarens eller järnvägsbolagens tillstånd beträtt spårområde på platser som allmänheten inte har tillgång till. Det hände den 16 juli 2023 på Järnvägsstation Helsingborg C.

Helsingborgs tingsrätt, vars dom hovrätten fastställer, konstaterar inledningsvis att 21-åringen erkänt gärningen men samtidigt uppgett att inte minns något av händelsen eftersom han vid tillfället varit så pass berusad. Hans erkännande kan därför, menade rätten, inte tillmätas något högre bevisvärde och under alla omständigheter inte ensamt läggas till grund för en fällande dom. Tingsrätten hade därför att ta ställning till om åklagaren genom den övriga utredningen kunnat styrka brottspåståendet.

Tingsrätten konstaterar att genom den skriftliga bevisning som åklagaren lagt fram är det utrett att det vid tidpunkten var förbjudet att beträda det aktuella spårområdet samt att 21-åringen på den dag som åklagaren gjort gällande anträffats av polis i ett utrymme bakom detsamma.

En polis berättade om hur han och en kollega fått ett larm efter det att en person genom övervakningskameror synts på tågspåret vid Helsingborg C, samt att de därefter anträffat 21-åringen i utrymmet bakom spårområdet. Tingsrätten noterade att polisen, som gjort sina iakttagelser i tjänst, på ett klart och sammanhängande sätt berättat om händelseförloppet utan att ge intryck av att överdriva. Hans vittnesmål skulle därför läggas till grund för bedömningen.

Tingsrätten bedömde det sammantaget som styrkt att 21-åringen utan tillstånd beträtt spårområdet på den tid och plats som åklagaren gjort gällande.

Tingsrätten noterade vidare att det av åklagarens bevisning framgår att det genom väl synlig skyltning varit tydligt markerat att platsen inte får beträdas utan tillstånd. 21-åringen har för egen del uppgett att även om han inte sedan tidigare tänkt på att det finns skyltar i området, så är han medveten om att man inte får vistas på det aktuella spårområdet.

Därmed bedömde tingsrätten att 21-åringen också har haft de insikter som krävs för uppsåt. Han skulle därför dömas för brott mot järnvägssäkerhetslagen i enlighet med vad åklagaren gjort gällande.

Han dömdes till 3 000 kronor penningböter.

Hovrätten över Skåne och Blekinge fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

b190_24.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot samhället, Sjö- och transporträtt, Påföljd, Övrig straffrätt