Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Brukningsvärd jordbruksmark hindrar husbygge

Mark- och miljööverdomstolen stoppar bygget av fem enbostadshus eftersom den till skillnad från underinstanserna anser att marken utgör brukningsvärd jordbruksmark. Även om marken inte brukats på mycket länge gränsar den till ett aktivt jordbruksområde och det kan därför finnas ett framtida intresse av att använda marken till jordbruk.

Brukningsvärd jordbruksmark hindrar husbygge

Både Bygg- och miljönämnden i Hallstahammars kommun och Länsstyrelsen i Västmanlands län beslutade att lämna positivt förhandsbesked för avstyckning av fem tomter för att bygga lika många enbostadshus. Beslutet villkorades bland annat av att husen skulle uppföras i lantlig stil för att bevara kulturmiljön. 

Mark- och miljödomstolen i Nacka gjorde samma bedömning, och framhöll att eftersom förhandsbeskedet hade villkorats så att byggnaderna skulle passa in i området riskerade inte den sökta åtgärden att påverka kulturmiljön på ett oacceptabelt sätt. Klaganden hade även gjort gällande att marken utgjorde brukningsbar jordbruksmark, men enligt domstolen gav utredningen inte tillräckligt stöd för den slutsatsen.

Mark- och miljööverdomstolen anser däremot att bestämmelsen om brukningsvärd jordbruksmark i 3 kap 4 § miljöbalken gör att positivt förhandsbesked inte kan meddelas. Den berörda fastigheten har enligt uppgifter inte brukats under de senaste 50 åren och något jordbruksstöd har inte utgått under åren 2013 till 2019. Det rör sig dessutom ett relativt begränsat markområde av varierande brukningsvärde.

Rätten framhåller dock att den gränsar till en fastighet där aktivt jordbruk bedrivs, och därmed till ett sammanhängande område av jordbruksmark. Det går alltså inte att utesluta att det i framtiden kommer att finnas behov och intresse av att bruka även den berörda fastigheten. Fastigheten är även taxerad som lantbruksenhet och sammantaget utgör marken brukningsvärd jordbruksmark.

För att marken ändå ska tillåtas tas i anspråk för bebyggelse krävs att det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och att det behovet inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Ingenting tyder dock på att så är fallet vad gäller de aktuella bostadshusen. 

Domstolen tillägger att bebyggelsen även skulle påverka kulturmiljön eftersom översiktsplanens rekommendationer endast tillåter enstaka kompletteringar i anslutning till befintliga bebyggelsegrupper. Fem enbostadshus kan inte anses utgöra enstaka kompletteringar och villkoren om att byggnaderna ska utföras i lantlig stil är inte tillräckligt för att säkerställa den kulturhistoriskt värdefulla miljön. 

Sammantaget väljer rätten att upphäva nämndens beslut och meddela negativt förhandsbesked.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

P 6073-20.pdf

800 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Infrastruktur, Jordbruk och skogsbruk, Fastighetsbildning, Plan- och byggnadsfrågor