Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Dotter nekas överta hyresrätt efter sen överlåtelseansökan

Hovrätten gör en annan bedömning än hyresnämnden och anser att dottern till en kvinna som avled år 2018 inte får överta mammans hyresrätt. Det dröjde cirka sju månader från hyresvärdens rättelseanmaning till dödsboets överlåtelseansökan, och boet bedöms därför ha varit i dröjsmål med ansökan. Hyresrätten är därför förverkad.

En kvinna som hyrde en lägenhet i Farsta i Stockholms kommun avled i juli 2018. Kvinnan bodde i lägenheten tillsammans med sin dotter men stod ensam på hyreskontraktet.

Dottern valde att bo kvar i lägenheten och i april 2019 skickade hyresvärden en rättelseanmaning till mammans dödsbo där det angavs att det kommit till värdens kännedom att lägenheten hyrts ut i andra hand utan tillstånd.

Knappt två veckor senare ansökte dödsboet om att få överlåta hyresrätten till dottern. Hyresvärden svarade att det inte var möjligt att ta ställning till ansökan utan kompletterande uppgifter om dotterns ekonomi.

I maj 2019 sades hyresavtalet upp. Efter att förlängningstvisten hänskjutits till Hyresnämnden i Stockholm i november samma år ansökte dödsboet om att få överlåta hyresrätten. Därefter kompletterades överlåtelseansökan och färdigställdes först i februari 2020.

I hyresnämnden yrkade hyresvärden att hyresrätten var förverkad eftersom dödsboet upplåtit lägenheten i andra hand utan tillstånd och att rättelse om detta inte vidtagits. Vidare invände värden att man inte skäligen kunde nöja sig med dottern som hyresgäst på grund av hennes ekonomi.

Hyresnämnden beslutade att avslå hyresvärdens ansökan om hyresavtalets upphörande och lämnade samtidigt tillstånd till överlåtelse av hyresrätten.

Nämnden konstaterade att det dröjde nästan sju månader från hyresgästens bortgång till rättelseanmaningen. Även om det inte var närmare utrett när värden fick kännedom om dödsfallet ansågs denna period ha skapat en osäkerhet hos dödsboet och dottern. Vidare gav rättelseanmaningen, vari det angavs att det saknades förutsättningar för överlåtelse av hyresrätten, intrycket av att det var lönlöst att ansöka om tillstånd.

Med hänsyn till detta bedömde nämnden att dödsboet haft godtagbara skäl att vänta med överlåtelseansökan till dess att ärendet hänsköts till hyresnämnden. Beträffande överlåtelsefrågan konstaterades att hyran alltid betalats i tid och att det saknades anledning att anta att så inte skulle ske fortsättningsvis. Dottern skulle därför tillåtas att överta lägenheten.

Hyresvärden överklagade till Svea hovrätt, som gör en annan bedömning.

Hovrätten konstaterar att överlåtelseansökan inkom cirka sju månader efter hyresvärden anmodat dödsboet att vidta rättelse. Dödsboet anses därigenom ha varit i dröjsmål med rättelsen och hyresrätten är därför förverkad. Mot bakgrund av detta saknas det förutsättningar att bifalla ansökan om överlåtelse av hyresrätten.

Dottern måste alltså flytta från lägenheten.

Lagrum: 12 kap. 34 och 42 §§ jordabalken

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

ÖH 1362-21.pdf

600 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig familjerätt, Bostadshyra - överlåtelse och andrahandsuthyrning, Bostadshyra - förlängning