Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Dövhet kan förklara kränkningar mot kvinnor – fel av Samhall avskeda man

En döv mans agerande mot fyra kvinnliga kolleger på Samhall var så påträngande och obehagligt för dem att det inte ska behöva tålas i ett anställningsförhållande. Men avskedandet ogiltigförklaras då en oenig Arbetsdomstol anser att det berodde på hans funktionsnedsättning och att Samhall borde ha försökt rätta till problemen.

Dövhet kan förklara kränkningar mot kvinnor – fel av Samhall avskeda man

Den döve mannen har haft anställning hos matvarukedjan Willys men avskedades den 9 april 2021 på grund av att han hade trakasserat kvinnliga anställda och till en av dem framställt ett hot. Av förhören med mannen själv och tre av de fyra kvinnorna framgår följande: De tre kvinnorna är anställda hos Samhall och har var och en vid något eller några tillfällen under tiden december 2020–mars 2021 arbetat på samma arbetsplats som mannen. De är hörande och talar inte teckenspråk.

Mannen har under fikaraster genom tecken kommunicerat med dem, till exempel genom att göra pussrörelser med munnen, forma händerna till ett hjärta, symboliskt trä en ring på sitt finger och göra kram-rörelser. Hans agerande har varit påträngande och ovälkommet för de tre kvinnorna. Åtminstone en av kvinnorna har tagit mycket illa vid sig av det inträffade. Mannen själv har uppgett att han avsåg att skoja med dem. Det har inte framkommit att han fortsatt sitt agerande efter att kvinnorna visat att de inte var intresserade. Han har inte vidrört dem.

Den fjärde kvinnan är anställd hos Samhall och hon arbetade på samma arbetsplats som mannen under ett par dagar, sannolikt i januari 2021. De har ingen annan relation än att de varit kollegor. De är båda döva och kommunicerade med varandra på teckenspråk. Av förhören med dem framgår att det var mannen som sökte närmare kontakt med kvinnan. Av förhöret med henne framgår att hon på samma sätt som de andra tre kvinnorna upplevt mannens agerande som påträngande och ovälkommet, och det finns enligt Arbetsdomstolens mening inte något skäl att betvivla att så varit fallet.

Hon har också berättat att mannen en gång när de träffades frågade om hon hade stringtrosor på sig och uppgett att tecknet för stringtrosor är tydligt. Mannen har förnekat att han frågat något sådant.

Mannen har också försökt ta kontakt med kvinnan genom chattfunktioner på internet. Enligt Arbetsdomstolens mening kan det som mannen skrivit om att ”jag önskar ni är död” inte uppfattas som ett verkligt hot mot den fjärde kvinnan eller hennes familjs fysiska säkerhet.

Industrifacket Metall menar mot bakgrund av vad som anges i Samhalls riktlinjer avseende kränkande särbehandling är Samhall medvetet om att just svårigheten i umgänget med andra kan vara en av anledningarna till att personer anställs hos Samhall och om den ökade risken för missförstånd bland de anställda. Mot bakgrund av vad som anges i riktlinjerna om vikten av förebyggande arbete har det ålegat arbetsledningen att uppmärksamma mannen på att kollegor uppfattat hans beteende som olämpligt. Detta följer av det som anges i riktlinjerna med innebörden att arbetsledningen har en skyldighet att ingripa och förebygga missförstånd mellan de anställda.

I denna del konstaterar Arbetsdomstolen att Samhalls uppgift är, enligt de ägardirektiv som staten givit, att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning som på grund nedsatt arbetsförmåga anvisats arbete hos bolaget. Av detta måste, menar AD, följa att det kan ställas större krav på Samhall än på andra arbetsgivare när det gäller att vidta åtgärder för att komma till rätta med brister i anvisade arbetstagares ageranden som har samband med deras funktionsnedsättning.

I Samhalls riktlinjer för kränkande särbehandling framgår följande: ”I Samhall måste vi vara extra vaksamma då vi har grupper av anställda som både kan bli utsatta och utsätta andra för olika former av kränkande särbehandling. Dessa problem kan vara anledningen till att en person anställts hos oss. Svårigheten i umgänget med andra kan innebära att

individen har svårt att sätta gränser och/eller överdriver känslor. Beteenden kan misstolkas och utnyttjas”.

Av riktlinjerna framgår att man inom Samhall är medveten om att det kan finnas en koppling mellan den funktionsnedsättning som gjort att en arbetstagare anvisats arbete hos Samhall och att arbetstagaren agerar på ett sätt som uppfattas kränkande av andra. Riktlinjerna visar också att det inom bolaget finns en medvetenhet om att det bland de anvisade arbetstagarna finns personer som har svårt att värja sig mot eller är särskilt känsliga för oönskade beteenden.

Det framgår av samma riktlinjer att företaget anser att kränkande särbehandling är ett problem som i första hand ska hanteras genom aktiva åtgärder på arbetsplatsen.

Av förhöret med en före detta överläkare och av forskningsöversikten ”Konsekvenser av språklig deprivation hos vuxna teckenspråkliga döva”, som åberopats i målet, framgår att det förekommer att personer som är döva sedan födseln har språkliga svårigheter som inte bara påverkar deras språk, utan även deras kognition och exekutiva funktioner, vilket kan medföra att personen visar beteendemässiga, sociala och emotionella störningar som påverkar förmågan till fungerande relationer.

Enligt forskningsöversikten är sådana svårigheter vanligare bland dem som är födda under 1970-talet eller tidigare, när dövhet ofta upptäcktes senare och döva barn undervisades genom tal och läsa på läppar, och inte genom teckenspråk. Teckenspråk godkändes som undervisningsspråk i utbildning för döva i början av 1980-talet.

Mot bakgrund härav och genom vad som framkommit om förhållandena under mannens uppväxt och om hans agerande mot den hotade kvinnan och de andra tre kvinnorna, är det enligt Arbetsdomstolens mening i hög grad sannolikt att hans agerande har samband med den funktionsnedsättning som gör att han anvisats arbete hos Samhall. Av samma skäl är det sannolikt att funktionsnedsättningen har påverkat hans förmåga att inse hur hans agerande har uppfattats av andra och att han varit i behov av stöd och vägledning i dessa avseenden.

Mot denna bakgrund anser Arbetsdomstolen att mannens agerande inte är sådant att det skulle ha räckt för en giltig uppsägning. Samhall borde i stället ha försökt att komma till rätta med problemet genom tillrättavisningar eller andra åtgärder. Domstolen har därvid även beaktat att mannen inte arbetade på samma arbetsplats som kvinnorna.

Enligt Arbetsdomstolens mening har det alltså inte funnits skäl för uppsägning. Avskedandet ska därmed förklaras ogiltigt och Samhall ska förpliktas betala lön från den 9 juni 2021 till och med dagen för huvudförhandling.

Skadeståndsyrkandet ogillas dock. Av en överenskommelse gällande Samhall som träffades 2007 framgår att den träffats med anledning av att anvisade arbetstagare anställda hos Samhall inte omfattas av anställningsskyddslagen. Överenskommelsen innehåller bestämmelser som i sak väsentligen motsvarar 34, 35 och 40 §§ anställningsskyddslagen.

AD menar att om avsikten varit att en arbetstagare som till exempel sagts upp utan saklig grund skulle ha rätt till skadestånd, är det svårt att förstå varför inte även dessa regler gjorts till avtalsinnehåll, utan att frågor om preskription och bestämning av skadeståndets storlek i stället skulle bedömas enligt medbestämmandelagens regler.

Två av AD:s ledamöterna är skiljaktiga. Enligt dem ger utredningen inte tillräckligt stöd för att mannens agerande skulle ha haft ett sådant samband med den funktionsnedsättning som gjort att han anvisats till Samhall, att det i målet finns skäl att frångå denna utgångspunkt.

Deras slutsats är således att Samhall haft laga skäl att avskeda mannen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

15-22.pdf

200 KB
Instans
Arbetsdomstolen
Rättsområden
Anställning, uppsägning och avskedande