Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Förde över 4 miljoner kronor efter förfalskning - arvingar vinner

En kvinna som fört över drygt fyra miljoner kronor till sig själv från en äldre man via fullmakt anses ha förfalskat hans namnteckning. Dessutom var den påstådda gåvoavsikten i fullmakten inte tillräckligt tydlig.

Förde över 4 miljoner kronor efter förfalskning - arvingar vinner

Ett sammanlagt belopp om 4 233 121 kronor överfördes från en numera avliden mans två bankkonton till konton tillhörande en 58-årig kvinna. Kärandena, som utgörs av mannens dödsbo och hans hustrus dödsbo, väckte talan om återbetalning av beloppet och ansökt om kvarstad.

Den 5 maj 2020 beslutade tingsrätten interimistiskt, och den 16 juni 2020 slutligt, om kvarstad på så mycket av 58-åringens egendom att kärandenas fordran om sammanlagt 4 069 945 kronor kan antas bli täckt vid utmätning.

Åtal har väckts mot kvinnan för grovt bedrägeri bestående av olovliga överföringar av medel från mannens bankkonton till hennes bankkonton men 58-åringen förnekar brott.

Den fullmakt från mannen om att disponera hans konton utgör, enligt dödsbona, en förfalskning. Dessutom ska den inte anses utgöra ett gåvobrev eftersom det inte fanns någon gåvoavsikt från mannens sida.

Södertörns tingsrätt konstaterar att ingen av de personer som enligt fullmakten ska ha bevittnat undertecknandet av densamma har hörts som vittne. Av de personer som har hörts i målet har ingen utöver 58-åringen sagt sig ha någon kännedom om fullmaktens tillkomst.

Eftersom 58-åringen har såväl ett starkt ekonomiskt intresse i saken som ett intresse av att inte bli dömd för brott i det kommande brottmålet, räcker inte enbart hennes uppgifter om undertecknandet för att anse det övervägande sannolikt att den numera avlidna mannens namnteckning på handlingen är äkta.

Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att 58-åringen inte har gjort det övervägande sannolikt mannens underskrift på fullmakten är äkta. Hon är därmed redan av detta skäl återbetalningsskyldig för överföringarna om sammanlagt 4 069 945 kronor.

Oavsett bedömningen i fråga om underskriftens äkthet gör tingsrätten följande överväganden avseende fullmaktens rättsliga innebörd: Den påstådda gåvoavsikten kommer som en sista strecksats i en handling som i övrigt innehåller uppgifter om vad fullmaktstagaren får göra och dessutom har rubriken fullmakt. Den aktuella skrivningen innehåller inte, sett till sammanhanget eller i sig själv, en tillräckligt tydlig avsikt att ge bort medel på det aktuella sparkontot till 58-åringen. Handlingen/skrivningen utgör därmed inget gåvobrev.

58-åringen ska därmed återbetala överföringarna från sparkontot och dessutom överföringar från ett privatkonto som kvinnan påstår har gått till att betala mannens räkningar.

Hon ska därmed ersätta dödsbona med drygt 4,2 miljoner kronor.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T7072-20.pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Avtalsrätt, Övrig familjerätt, Övrig straffrätt