Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Fotbollssupporter slipper böter efter målvaktskram

Hovrätten friar en dömd 52-årig man från brott mot ordningslagen efter att ha tagit sig ner från läktaren efter en fotbollsmatch och kramat sitt lags målvakt. Domstolen skriver att agerandet inte hotade målvaktens trygghet utan framstod snarare som ett tecken på personlig och idrottslig uppskattning från mannens sida.

Fotbollssupporter slipper böter efter målvaktskram

En 52-årig man befann sig på ena kortsidan på ståplatsläktaren inför dubbelmötet mellan fotbollslagen Kalmar FF och IK Brage. Kalmar FF vann, vilket innebar att IK Brage missade sin chans att flyttas upp till Allsvenskan.

Enligt Kalmar tingsrätt saknades skäl att ifrågasätta 52-åringens uppgifter om att han, strax efter slutsignalen, tagit sig ner från läktaren och in på planen för att på ett fredligt sätt tacka IK Brages målvakt för säsongen och att målvakten då tagit emot honom med öppna armar. Mannen tog sig därefter självmant tillbaka upp på läktaren.

Frågan i målet var om agerandet vid en samlad bedömning, skulle utgöra ett icke straffbart ringa brott mot ordningslagen.

Enligt förarbetena tar undantaget för ringa fall tar sikte på situationer då överträdelsen inte framstår som straffvärd och där det därför vore stötande att döma till ansvar (prop. 2008/09:78 s. 55). Som exempel nämns att en åskådare på ett publikt arrangemang beträder spelplanen men där det sker på ett sådant sätt att det inte stör tävlingen eller i övrigt innebär någon fara för säkerheten eller tryggheten på anläggningen.

Tingsrätten påpekade att 52-åringen visserligen tog sig ut på plan efter slutsignalen, men endast kort tid efter den. Publik hade fortfarande varit kvar på läktaren och spelare hade varit kvar på planen. Vid en sammantagen bedömning ansåg domstolen att gärningen därmed inte kunde bedömas som ringa. 52-åringen dömdes således för brott mot ordningslagen till 30 dagsböter om 440 kronor.

Göta hovrätt betonar dock att fotbollsmatchen var avslutad när 52-åringen tog sig fram till målvakten och att han aldrig var inne på spelplanen utan stod bakom kortlinjen. Syftet var samtidigt ingenting annat än att ge målvakten en kram. Mannen återvände därefter omedelbart till läktaren.

Hovrätten skriver att 52-åringens agerande närmast får ses som ”ett tecken på personlig och idrottslig uppskattning av målvakten.” Gärningen bedöms ha varit ett så ringa fall som faller utanför det i och för sig straffbara området och mannen frias. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 1186-21.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Påföljd, Övrig straffrätt, Kultur, idrott och fritid