Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Grönt ljus för bergtäkt – ökad tillståndstid och ekonomisk säkerhet

Bolaget Skanska får tillstånd att fortsätta och utöka sin täktverksamhet utanför Ängelholm. Mark- och miljööverdomstolen väljer dock att ändra vissa villkor, bland annat avseende villkorstiden och den ekonomiska säkerheten för återställande som nästintill fördubblas till 3 miljoner kronor.

Grönt ljus för bergtäkt – ökad tillståndstid och ekonomisk säkerhet

Skanska Industrial Solutions AB hade sedan tidigare tillstånd att bedriva täktverksamhet på en fastighet i Ängelholms kommun. I och med att det tillståndet löper ut i december 2025 ansökte bolaget hos mark- och miljödomstolen i Växjö om nytt och utökat tillstånd för att kunna möta behovet på marknaden. 

Ansökan omfattar ett totalt uttag om 16 miljoner ton berg och morän, och även tillverkning och återvinning av asfalt, med en tillståndstid på 25 år från det att tillståndet vunnit laga kraft. 

Domstolen biföll Skanskas ansökan och framhöll att det var möjligt att föreskriva villkor om skyddsåtgärder, försiktighetsmått och begränsningar som gör att verksamheten inte kan befaras föranleda olägenhet av väsentlig betydelse. Det fanns därför inte några hinder i de allmänna hänsynsbestämmelserna i 2 kap. miljöbalken, MB, mot att tillåta verksamheten. 

Rätten föreskrev ett antal villkor och beslutade att tillståndet till miljöfarlig verksamhet inte fick tas i anspråk förrän bolaget ställt en säkerhet på 1,8 miljoner kronor för kostnader för avstädning och efterbehandling av verksamhetsområdet. 

Avgörandet överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, som delar underinstansens bedömning avseende verksamhetens tillåtlighet. Rätten gör dock vissa villkorsändringar, bland annat avseende tillståndstiden för vattenverksamheten som kommer att uppstå i och med täktverksamheten. 

Det kommer nämligen att krävas återföring av vatten till en närliggande sjö för att förhindra en sjunkande vattennivå där, vilket sker genom pumpning. Efter brytningstiden ska täkten omvandlas till en täktsjö. Rätten förklarar att det är oklart hur lång tid detta tar, men att det i miljökonsekvensbeskrivningen beräknas ta 20 år för täktsjön att nå sin slutliga nivå.

På grund av det anser domstolen att det är lämpligt för tillståndstiden för vattenverksamheten att löpa 20 år efter att tillståndet för täktverksamheten har löpt ut. Villkoret om en tillståndsperiod på 25 år från lagakraftvunnen dom avseende den miljöfarliga verksamheten står därför fast, medan tillståndstiden för vattenverksamheten bestäms till 45 år.

Rätten höjer även den ekonomiska säkerheten för städning och efterbehandling. Enligt 16 kap. 3 § MB ska säkerheten täcka kostnaderna för det avhjälpande av en miljöskada och de andra återställningsåtgärder som verksamheten kan föranleda. I det här fallet finns vissa osäkerheter i utredningen, bland annat avseende vilka kostnader som skulle kunna uppstå till följd av behovet av fortsatt drift av pumpanläggningen.

Osäkerheter i beräkningsunderlaget ska i första hand gå ut över bolaget i egenskap av verksamhetsutövare. Rätten framhåller att kostnaderna för avhjälpande och efterbehandling kan bli högre än annars i fall att verksamheten tvingas upphöra i förtid. Den ekonomiska säkerheten höjs därför till 3 miljoner kronor.

Utöver det väljer domstolen att precisera och utveckla en del av de föreskrifter som underinstansen beslutat om, framför allt avseende provtagning.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M 10574-19.PDF

7 MB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, Tillståndsfrågor, Täkt- och vattenverksamhet