Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Grönt ljus för nybygge trots grannarnas oro för dagvatten

Ett par bekymrade sig över hanteringen av dagvatten efter att en intilliggande grannfastighet fått klartecken för ytterligare nybyggnation. Mark- och miljööverdomstolen anser att en planerad så kallad LOD-anläggning på grannfastigheten utgör en tillräcklig åtgärd och det saknas därför skäl att anta att parets fastighet kommer att belastas med dagvatten.

Grönt ljus för nybygge trots grannarnas oro för dagvatten

En kvinna ansökte hos Byggnadsnämnden i Göteborgs kommun om förhandsbesked för nybyggnation av två bostadshus på en fastighet utanför detaljplanerat område. Fastigheten var tidigare bebyggd med ett bostadshus. Den 18 juni 2019 lämnade nämnden positivt förhandsbesked för byggnationen.

Ett par i en grannfastighet överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Västra Götalands län som avslog överklagandet.

Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen.

Paret yrkade att byggnadsnämndens beslut om positivt förhandsbesked skulle upphävas och anförde att problem med dagvattenhanteringen skulle uppstå om byggnationen gick igenom. De menade att det inte skulle vara möjligt för sökanden att ta hand om dagvattnet på dennes tomt vid kraftigt regn om ytan hårdgjordes. I det scenariot skulle i stället dagvattnet ledas ut på vägen ner till två dagvattenbrunnar. Enligt paret saknade den ena av dessa brunnar tillräcklig kapacitet för att klara kraftigt regn, vilket skulle orsaka nivåhöjning i den andra brunnen.

Byggnadsnämnden i Göteborg anförde att sökanden medgett att dagvatten kommer att hanteras med lokalt omhändertagande av vatten-anläggning, så kallad LOD-anläggning.

Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt ansåg att det saknades anledning att göra en annan bedömning än den länsstyrelsen gjort. Överklagandet avslogs och paret överklagade Mark- och miljööverdomstolen.

Mark- och miljööverdomstolen framhåller inledningsvis att prövningen vid ansökan om förhandsbesked tar sikte på frågan om markens lämplighet för en avsedd åtgärd. Bland annat får utformningen av ett byggnadsverk inte innebära betydande olägenhet för omgivningen.

Domstolen konstaterar att det i den nybyggnadskarta som bifogats ansökan framgår att dagvattenhanteringen på sökandens tomt ska ske genom LOD-anläggning med fördröjning. Rätten anser att en sådan lösning skulle innebära att klagandenas tomt inte skulle belastas av sökandens dagvatten.

Avslutningsvis påpekar domstolen att frågan om hur omhändertagandet av dagvatten närmare ska utformas som utgångspunkt ska utredas och prövas i samband med bygglovsprövningen vid det tekniska rådet.

Överklagandet avslås därmed. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

P 12211-20.PDF

500 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
VA, Tillståndsfrågor, Plan- och byggnadsfrågor