Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

HFD: SJ:s försäljning av andra bolags resor omfattas av resebyråmoms

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att de särskilda momsreglerna för resebyråer är tillämpliga på SJ:s försäljning av andra trafikbolags resor och fastställer Skatterättsnämndens förhandsbesked. Frågan har redan besvarats av domstolen 2011 men SJ påstår att rättsläget i EU sedan dess ändrats, vilket Högsta förvaltningsdomstolen inte håller med om.

SJ AB ansökte om förhandsbesked hos Skatterättsnämnden, SRN, för att få svar på vissa momsrättsliga frågor.

Bolaget utför och säljer persontransporter på järnväg. Utöver de egenproducerade resorna säljer SJ även andra trafikbolags resor.

En resebyrå som i eget namn förmedlar en resetjänst omfattas av särskilda momsbestämmelser i stället för de allmänna bestämmelserna. Skatt tas ut med 25 procent av beskattningsunderlaget för en sådan tjänst.

Ett bolags egenproducerade tjänst som tillhandahålls resenärer omfattas inte av de särskilda reglerna, utan av mervärdesskattelagens allmänna bestämmelser. För tillhandahållande av persontransporter gäller en reducerad skattesats om sex procent. Om någon del genomförs utomlands anses tjänsten i sin helhet tillhandahållen utomlands.

Genom sin ansökan om förhandsbesked ville SJ veta om dess försäljning av andra trafikbolags resor omfattas av de särskilda momsbestämmelserna för resebyråer. Bolaget beskrev tre typfall och undrade om något av fallen omfattades av de särskilda bestämmelserna.

Det första typfallet avser försäljning av ett annat trafikbolags resa via SJ:s försäljningskanaler. Det andra typfallet gäller försäljning av ett annat trafikbolags resa via SJ:s försäljningskanaler i kombination med en resa som sker i SJ:s regi. Typfall tre avser försäljning av ett annat trafikföretags resa via SJ:s försäljningskanaler i kombination med en resa som sker i SJ:s regi, vilken till viss del trafikeras utomlands

Bolaget hänvisade till HFD 2011 not. 80, som avsåg samma rättsfråga, där de särskilda reglerna inte ansågs tillämpliga. Rättsläget har dock förändrats sedan Högsta förvaltningsdomstolens, HFD, avgörande genom senare praxis från EU-domstolen.

SRN ansåg att rättsläget inte hade förändrats sedan HFD 2011 not. 80 och att förutsättningarna i rättsfallet och det nu aktuella ärendet i stort sett var identiska. Enligt nämnden omfattas det första typfallet som helhet av de särskilda bestämmelserna. Beträffande typfall två och tre omfattas den delen av resan som inte genomförs i egen regi. I övrigt var de allmänna reglerna tillämpliga.

En ledamot var skiljaktig och ansåg att de särskilda bestämmelserna inte var tillämpliga.

HFD fastställer nu förhandsbeskedet.

SJ har hänvisat till EU-domstolens beslut Star Coaches, C-220/11. Enligt bolaget innebär avgörandet att de särskilda reglerna endast är tillämpliga när tillhandahållandet innehåller något utöver en persontransport, såsom logi eller rådgivning.

HFD konstaterar här att det i Star Coaches var fråga om en situation där transporttjänster inte tillhandahölls direkt till resenären, utan en underleverantör som tillhandahöll tjänsten till en resebyrå.

EU-domstolen har vidare, efter SRN:s beslut, avgjort ytterligare ett mål som bekräftar utgången i 2011 års rättsfall.

Mot denna bakgrund anser domstolen att rättsläget inte har förändrats sedan HFD 2011 not. 80. De särskilda bestämmelserna ska alltså tillämpas på de resor som inte är egenproducerade. I övrigt. I övrigt är mervärdesskattelagens allmänna bestämmelser tillämpliga.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

3312-23.pdf

900 KB
Instans
Högsta förvaltningsdomstolen
Rättsområden
Övrig affärsjuridik, Fri rörlighet, Sjö- och transporträtt, Mervärdesskatt