Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Hovrätten ska pröva banks diskriminering av transkvinna

En transkvinna begärde men nekades kränkningsersättning för hur hon hade behandlats av en bankanställd i samband med att hon ville göra en privat utlandsbetalning per telefon. Hovrätten meddelade inte prövningstillstånd, vilket Högsta domstolen nu ändrar på eftersom frågan är viktig för ledning av rättstillämpningen.

Hovrätten ska pröva banks diskriminering av transkvinna

En person ändrade sin könstillhörighet från man till kvinna. Hon har sedan år 2011 varit företagskund och privatkund hos Skandinaviska Enskilda Banken, SEB.

I juni 2019 ringde kvinnan till SEB:s telefonbank för att göra en privat utlandsbetalning och legitimerade sig då med mobilt bank-id. Hon ombads dock att genomföra ärendet på ett bankkontor eftersom den anställde fick indikationer på att personen som ringde var en annan än kvinnan själv.

Indikationen som medarbetaren fick var att kvinnans röst inte stämde överens med hennes kvinnliga personnummer.

Kvinnan yrkade, via Malmö mot Diskriminering, kränkningsersättning med 20 000 kronor plus ränta för indirekt diskriminering på grund av hennes könsöverskridande identitet.

SEB bestred yrkande och menade att de interna instruktionerna för att säkerställa identiteten av en kund gällde lika för alla. Eftersom den aktuella medarbetaren inte kunde se personen som kontaktade banken, var en säkerhetsåtgärd att försöka göra en bedömning om huruvida kundens röst överensstämde med personnumret. Syftet med kontrollfrågorna var att minska riska för bedrägerier.

Efter en bedömning av förfaringssättet och omständigheterna i fallet ansåg Malmö tingsrätt att SEB hade tillämpat ett till synes neutralt sätt som visserligen missgynnat kvinnan på grund av hennes kön, men som varit berättigat för att motverka bedrägerier. Metoden ansågs även lämplig och nödvändig för att uppnå det syftet.

Kvinnan nekades därför diskrimineringsersättning.

Hovrätten Över Skåne och Blekinge fann inget skäl att meddela prövningstillstånd i målet och nekade därför detta.

Högsta domstolen ändrar nu hovrättens beslut och meddelar prövningstillstånd där. Målet rör nämligen indirekt diskriminering och aktualiserar frågor om bevisbörda och beviskrav i sådana mål. ”Det är därför av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av högre rätt”, framhåller domstolen (jämför NJA 2011 s. 843 p. 9). 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

Ö 987-21.pdf

600 KB
Instans
Högsta domstolen
Rättsområden
Diskriminering, Kredit, finans- och bankrätt