Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Jävig rådman sökte och fick jobb hos Skatteverket - 13 domar undanröjs

En rådman i förvaltningsrätten var jävig i samband med ett dussintal skattedomar eftersom hon samtidigt var föremål för ett pågående anställningsförfarande hos Skatteverket och sex dagar efter att domarna meddelades anställdes av verket. Kammarrätten undanröjer därför domarna.

Jävig rådman sökte och fick jobb hos Skatteverket - 13 domar undanröjs

Det handlar om 13 domar i Förvaltningsrätten i Stockholm som nu måste tas om på grund av jäv. Enligt uppgift ska ytterligare ett antal domar vara på gång att undanröjas.

Beträffande de aktuella överklagade domarna framgår bland annat att en rådman som dömde i förvaltningsrätten under handläggningen av de aktuella målen sökte tjänst som sektionschef vid Skatteverket och var på anställningsintervju den 11 juni 2021. Sofi Nyström anställdes av Skatteverket den 28 juni 2021, det vill säga sex dagar efter att förvaltningsrätten hade meddelat de överklagade domarna.

Kammarrätten i Stockholm konstaterar att Högsta förvaltningsdomstolen har i avgörandet HFD 2020 ref. 16 ansett att en domare i kammarrätten som fått anställning som sektionschef vid Skatteverkets rättsavdelning var jävig att delta i kammarrättens slutliga avgörande av ett mål som Skatteverket var part i.

Frågan är om den jobbsökande rådmannen i de nu aktuella fallen har varit jävig att delta i det slutliga avgörandet av målen. Det har, enligt kammarrätten, inte kommit fram någon omständighet som innebär att rådmannens opartiskhet i subjektiv mening kan ifrågasättas. Att hon vid tidpunkten för förvaltningsrättens domar var föremål för ett pågående anställningsförfarande hos Skatteverket och sex dagar efter att domarna meddelades anställdes av verket utgör, i likhet med förhållandena i HFD 2020 ref. 16, emellertid sådana särskilda omständigheter som är ägnade att rubba förtroendet för hennes oberoende och opartiskhet i objektiv mening. Jäv har därför förelegat enligt 41 § förvaltningsprocesslagen jämfört med 4 kap. 13 §10 RB (jfr Europadomstolens, avgörande den 9 november 2006 i målet Sacilor Lormines mot Frankrike, punkten 69).

Av HFD 2020 ref. 16, punkterna 21-24, framgår att jäv är ett sådant fel som medför att förvaltningsrättens avgöranden ska undanröjas och målen visas åter dit för ny prövning.

Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Övrig skatterätt, Skatteprocess, Domare