Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kända Stockholms-restauranger bröt mot covid-reglerna

Ägarna till bland annat Stockholmsrestaurangen Riche som vid vite förelagts att placera bord och stolar för att hindra smittspridning har brutit mot reglerna. Förvaltningsrätten anser att fotografier visar att sittplatserna var placerade på så sätt att olika sällskap inte har kunnat hålla en meters avstånd från varandra.

Kända Stockholms-restauranger bröt mot covid-reglerna
Flera kända restauranger har brutit mot reglerna att ha avstånd mellan sina gäster. Restaurangen på bilden har dock inte med ärendet att göra. Foto: Fábio Alves, Unsplash

Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd beslutade den 7 november 2020 att förelägga AB Hotel & Restaurant Riche att säkerställa att bordens och sittplatsernas placering i alla delar av Teatergrillen, Lilla baren och Restaurang Riche inte utgör en risk för smittspridning. Minst en meters avstånd mellan gäster i olika sällskap ska hållas. Avståndet mellan olika sällskap ska garanteras i alla riktningar, det vill säga även rygg mot rygg och axel mot axel.

Föreläggandet förenades med ett löpande vite om 25 000 kronor per kalendervecka om bolaget bryter mot föreläggandet.

Plexiglas

Bolaget överklagade föreläggandet till Förvaltningsrätten i Stockholm och anförde bland annat följande: Kontrollrapporten innehåller inget bevis för att bolaget inte efterlever regelverket. Vidare har nämndens svar på frågan om plexiglas kan användas som avskiljare förändrats över tid. I denna kontroll förtydligas att plexiglas inte kan leda till mindre avstånd än en meter mellan sällskapen. Baserat på råd för tre veckor sedan har bolaget dock investerat, monterat och fått upp plexiglas för att ytterligare stärka skyddet för minskad smittspridning.

Nämnden kontrade med att vitesföreläggandet är en konsekvens av att nämnden har konstaterat brister vid inspektion den 6 november 2020 av verksamheterna Teatergrillen, Lilla baren och Restaurang Riche. Brister har konstaterats trots anmärkning på två av verksamheterna vid tidigare inspektioner, som medfört att förelägganden utfärdats.

Minst en meter

Förvaltningsrätten konstaterar att det aktuella föreläggandet vid vite grundas på bestämmelserna 3, 7 och 8 §§ i 2020 års tillfälliga lag och 1 och 3 §§ i Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Föreskrifterna har förtydligats på så sätt att den som driver ett serveringsställe ska se till att sällskap kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap.

Vid kontrollbesök den 6 november 2020 av Teatergrillen, Lilla baren och Restaurang Riche har nämnden konstaterat flera brister som utgör en risk för smittspridning. Bristerna har uppmärksammats av nämndens inspektörer och redovisats i en kontrollrapport vari även ett foto från Lilla Baren återfinns. Förvaltningsrätten har inte funnit skäl att ifrågasätta de i kontrollrapporten beskrivna avvikelserna även om fotot från Lilla Baren är tagen på ett sådant sätt att det är svårt att bedöma exakt avstånd mellan sällskapen.

Kunde inte hålla avståndet

Fotot stödjer dock nämndens uppfattning att sittplatserna var placerade på så sätt att olika sällskap inte har kunnat hålla en meters avstånd från varandra i alla riktningar. Förvaltningsrätten anser att den samlade utredningen i målet är tillräcklig för att bedöma att bolaget inte följt gällande bestämmelser för att förhindra smittspridning. Vad bolaget har anfört om att hovmästare placerar gästerna vid deras bord föranleder ingen annan bedömning då hovmästaren på Teatergrillen inte visats ha tillräckliga kunskaper om hur gästerna ska placeras.

Mot denna bakgrund anser förvaltningsrätten att nämnden har haft fog för sitt beslut att förelägga bolaget vid vite på så sätt som skett. Vidare anser förvaltningsrättens att föreläggandet på ett tillräckligt tydligt sätt anger de åtgärder som nämnden anser nödvändiga för att avhjälpa påtalade brister. Vad bolaget anfört om plexiglas påverkar inte bedömningen. Överklagandet ska därför avslås.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

24696_20.pdf

700 KB
Instans
Förvaltningsrätterna
Rättsområden
Förvaltningsprocess, Förvaltningsrätt, Hälso- och sjukvårdsrätt, Tillstånd och tillsyn