Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Köp av ”virtuell kniv” var bedrägeri

En 15-årig pojke döms för ringa bedrägeri för att ha fått en annan pojke att betala för virtuell valuta, utan att leverera den. 15-åringens invändning om att pengarna avsåg en så kallad ”virtuell kniv” för spelet CS:GO på spelplattformen Steam motbevisas dessutom av transaktionshistoriken.

Köp av ”virtuell kniv” var bedrägeri
Pixabay/Gratis för kommersiellt bruk

En 15-årig pojke kontaktade en annan pojke på en officiell hemsida som heter csgoempire.com (en hemsida för online-spelet CS:GO, red. anm.). Där finns en chatt som brukar användas för att sälja så kallade ”coins”, som är en virtuell valuta.

Ville köpa "coins"

Vid Umeå tingsrätt uppgav målsäganden att han och 15-åringen hade kommit överens om att han skulle köpa 234 coins av 15-åringen för 1 170 kronor. Enligt åklagaren hade 15-åringen dock aldrig haft någon avsikt att leverera valutan, vilket konstituerade ringa bedrägeri.

15-åringen menade å sin sida att han sålt pojken en ”virtuell kniv” som motsvarade värdet av 234 coins. Det var således oklart vad som hade avtalats. Klart var emellertid att pojken hade fört över 1 170 kronor till 15-åringen via Swish.

Det var enligt tingsrätten en brist i utredningen att åklagaren inte hade presenterat något som kunde verifiera gärningspåståendet. Inte heller hade transaktionerna på plattformen spårats på ett sätt som kunde bekräfta påståendet om bedrägeri.

Sammantaget saknade utredningen den robusthet och styrka som krävs för fällande dom. 15-åringen friades därför.

Betalning avsåg inte "virtuell kniv"

I Hovrätten för Övre Norrland åberopade åklagaren ett PM avseende polisens kontakter med spelplattformen Steam.

Enligt hovrätten talar pojkarnas chatt med varandra med viss styrka för att avtalet rörde virtuell valuta och inte betalning för en ”virtuell kniv”. Detta framför allt då någon kniv inte nämns i chatten utan bara så kallade ”coins”.

Samtidigt har pojken uppgett att han inte fick någon kniv av 15-åringen. Det påståendet får starkt stöd av utredningen, där det framgår att något föremål inte har överförts från 15-åringens konto till pojkens Steam-konto. Av betydelse framgår av PM:et att det är omöjligt för Steam-användare att i efterhand redigera transaktionshistoriken mellan konton.

Döms i hovrätten

Genom målsägandens och den övriga utredningen är det därmed styrkt att 15-åringen uppsåtligen vilselett pojken att föra över det aktuella beloppet.

15-åringen döms därför för ringa bedrägeri till 30 dagsböter om 50 kronor. Han ska även ersätta pojken med 1 170 kronor plus ränta i form av skadestånd. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 280-21.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Ekobrott