Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Koppleri när 26-åring ville tillfredsställa fetisch

En 26-årig man döms i hovrätten för bland annat koppleri av sin sambo. Även om mannen framför allt ville tillfredsställa sin sexuella fetisch genom att se inspelningar av när kvinnan har sex med andra män, har han fortsätt ställa krav på henne trots att hon avsåg ta betalt för sexet.

Koppleri när 26-åring ville tillfredsställa fetisch

En 26-årig man blev tillsammans med sin sambo 2015 och de fick en son tillsammans i början av 2018.

Varken mannen eller kvinnan hade haft något arbete under någon längre period, utan har framför allt erhållit försörjningsstöd. Sedan ett par år tillbaka hade dock kvinnan sålt bilder och videor med sexuellt innehåll på olika sociala medier och andra internetsidor.

Vid Mora tingsrätt uppgav kvinnan att hon blev tvingad av att ge 26-åringen det mesta av hennes intäkter från försäljningarna, vilket mannen förnekade. Mannen menade i stället att betalningarna avsåg skulder som kvinnan haft till honom eller för tillfällen då kvinnan förmedlat narkotikaaffärer åt honom.

Ville få utlopp för sexuella fantasier

Enligt mannen uppmuntrade han sin sambo att ha sex med andra för att få utlopp för sina egna fantasier, och inte för att själv tjäna pengar.

Åklagaren ansåg dock att 26-åringen skulle dömas för grovt koppleri för att på ett otillbörligt sätt ha utnyttjat att kvinnan haft sexuella förbindelser mot ersättning, upp emot 14 tillfällen med minst fyra olika män. 26-åringen stod även åtalad för bland annat grov kvinnofridskränkning för att ha hotat och slagit kvinnan flera gånger under fyra års tid.

Vad gällde koppleriåtalet noterade tingsrätten att kvinnan gjort totalt 217 Swish-överföringar till 26-åringens bankkonto samt 35 överföringar via bank till honom, från januari 2018 till november 2020. Det rörde sig om ett totalbelopp om nästan 113 000 kronor. Mannen hade å sin sida däremot fört över totalt nästan 93 000 kronor.

Mellanskillnaden var låg, noterade tingsrätten, och framhöll att det är naturligt att personer som har ett förhållande gör överföringar till varandra för olika utgifter.

Vad gällde påståendet om att 26-åringnen ska ha styrt kvinnans konton och kontakter med kunder var omständigheterna kring detta relativt detaljfattiga. Vidare hade ingen av de angivna sexköparna hörts under rättegången, vilket inverkade på robustheten i utredningen.

Sammanfattningsvis kunde det inte uteslutas att kvinnan självständigt fattat det avgörande beslutet att prostituera sig, det vill säga utan tvång eller främjande från 26-åringen (jämför NJA 1982 s. 198). Han friades därför i den delen.

26-åringen dömdes dock för grov kvinnofridskränkning av kvinnan för tre fall av misshandel, ett olaga hot och två fall av skadegörelse. Han dömdes även för ringa vapenbrott och narkotikabrott till sammanlagt ett år och två månaders fängelse. Han skulle även betala 45 400 kronor plus ränta till kvinnan i skadestånd.

Döms för koppleri i hovrätten

Svea hovrätt fastställer nu domen beträffande grov kvinnofridskränkning men gör en annan bedömning vad gäller koppleriåtalet.

Enligt hovrättens mening har kvinnan lämnat en lång, sammanhängande och detaljrik berättelse över de aktuella händelserna. Paret har under perioden levt under oordnade förhållanden i fråga om sysselsättning, bostad och missbruk. Det är därför inte så konstigt att kvinnan haft vissa svårigheter att placera händelserna i tid och rum.

Vidare påpekar hovrätten att, även om 26-åringen har förnekat inblandning i sin sambos prostitution, så har han bekräftat att försäljning har skett. I vart fall en pengaöverföring från kvinnan till mannen stöder dessutom påståendet att pengarna härrörde från försäljning av sex. Därtill har flera vittnen berättat om parternas relation, och om hur den präglats av 26-åringens vilja att kontrollera kvinnan.

Enligt hovrätten är det klarlagt att kvinnan har sålt sex vid åtminstone tre tillfällen, till två olika män. Frågan är då om 26-åringen främjat detta i den mening som avses i brottsbalken kap 6 § 12.

Av chattkonversationer från maj och juni 2018 framgår att 26-åringen flera gånger försöker övertala kvinnan att leta upp och ha sex med andra män. Parterna är överens om att avsikten var att kvinnan skulle filma de sexuella aktiviteterna och sedan visa dem för 26-åringen, som ett led i hans sexuella fetisch.

Även om mannens huvudsakliga bevekelsegrund för att övertala kvinnan att ha sex med andra ha varit den sexuella fetischen, har det enligt hovrätten stått klart för honom att kvinnan avsåg ta betalt. Han har därefter vidhållit sina krav på att hon skulle ha sex med andra.

Mot bland annat den bakgrunden dömer hovrätten nu mannen för koppleri av normalgraden. Fängelsepåföljden skärps till ett år och tre månader.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2715-21.PDF

4 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Övrig familjerätt, Brott mot person