Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kvinna måste flytta på grund av hetlevrad sambo

En kvinna vars sambo har uppträtt hotfullt mot grannarna i huset förlorar sin lägenhet i Jönköping. Det var klarlagt att sambon är helt oförutsebar och att det råder en allmän rädsla i huset. Kvinnan har inte gjort tillräckligt för att bli kvitt störningarna och det saknar därför betydelse att sambon är den som betett sig olämpligt.

Kvinna måste flytta på grund av hetlevrad sambo

En 48-årig kvinna hyr sedan år 2008 en tvårumslägenhet i Jönköping. Hyresvärden har sagt upp kvinnans hyresavtal på grund av störningar och hänskjutit förlängningstvisten till Hyres- och arrendenämnden i Jönköping.

I hyresnämnden anförde hyresvärden att kvinnans grannar har utsatts för omfattande störningar av henne och hennes sambo. Enligt värden kedjeröker paret och en stank av nikotin och annan unken lukt genomsyrar trapphuset. Grannar har velat öppna fönstret i trapphuset för att vädra ut lukten men har då blivit utskällda av kvinnans sambo. Vidare påstods sambon ha spärrat hissdörren så att den inte kunde användas. Värden menade även att det förekommit högljudda bråk.

Kvinnan motsatte sig yrkandena och uppgav att mannen inte längre är hennes sambo men att han ibland vistas i lägenheten. Enligt kvinnan var det en annan hyresgäst, som hon bråkar med, som blockerade hissdörren. Hon vidgick att hennes ex-sambo har kallat grannen för kärringjävel, men hon framhöll att han inte var farlig utan bara har dåligt humör och svårt att behärska sig.

Hyresvärden åberopade vittnesförhör med fyra grannar.

De uppgav sammantaget att det under flera års tid har förekommit bråk och skrik från prövningslägenheten och att de är rädda för kvinnans sambo. En granne berättade att hon knappt vistas i sin lägenhet på grund av kvinnans sambo. De förklarade vidare att uppemot tio hyresgäster redan flyttat från huset på grund av störningarna. Samtliga uppgav att de skulle flytta om paret tilläts bo kvar.

Hyresnämnden framhöll inledningsvis att oavsett om sambon bor i lägenheten eller inte så ansvarar kvinnan för hans beteende gentemot andra boende i huset enligt 12 kap. 24 och 25 §§ jordabalken.

Nämnden konstaterade vidare att det bland annat framgår av vittnesuppgifterna att sambon är helt oförutsebar och att många grannar är rädda för honom. Hyresvärdens påstående om att det förekommit högljudda bråk bekräftades även av vittnenas redogörelser. Det var vidare utrett att det inträffat störningar från paret efter hyresvärdens rättelseanmaning.

Sammantaget var det visat att det förekommit omfattande störningar från framför allt sambon. Störningarna har pågått länge och kvinnan ansågs inte ha gjort tillräckligt för att störningarna skulle upphöra. Hon bedömdes därigenom allvarligt ha åsidosatt sina förpliktelser och ålades att flytta.

Kvinnan överklagade till Svea hovrätt, som ansluter sig till vad hyresnämnden har anfört. Överklagandet ska därför avslås.

Lagrum: 12 kap. 24, 25 och 46 §§ jordabalken

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

ÖH 15431-21.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Äktenskap och samboende, Bostadshyra - förlängning