Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kvinna med ADHD nekas sjukersättning

En kvinna med bland annat trötthetssyndrom och koncentrationsbesvär på grund av ADHD nekas sjukersättning i kammarrätten. Även om både Arbetsförmedlingen och flera läkarintyg vittnar om att hon inte kan arbeta menar domstolen att det inte finns tillräckligt specifika och objektiva undersökningsfynd till stöd för den slutsatsen.

Kvinna med ADHD nekas sjukersättning

Försäkringskassan nekade en 61-årig kvinnas ansökan om sjukersättning eftersom det inte ansågs medicinskt styrkt att hennes arbetsförmåga var nedsatt med minst en fjärdedel. Kvinnan överklagade därefter beslutet till Förvaltningsrätten i Härnösand.

Domstolen redogjorde för den medicinska utredningen i målet där det framgår att kvinnan har en ADHD-diagnos sedan 2009, som trots behandling medför betydande koncentrationssvårigheter, nedsatt impulsförmåga och försämrad uppmärksamhet. Hon lider även av svår trötthet, tinnitus och migrän. 

I flera läkarintyg anges att kombinationen av kvinnans besvär gör att hon inte bedöms ha någon arbetsförmåga, att tillståndet bedöms varaktigt och att hon kommer att försämras över tid. Den bilden fick stöd av Arbetsförmedlingens utredningar och insatser. Där framkom det att 61-åringen inte har förutsättningar för att klara någon form av arbetsprövning eller tillgodogöra sig andra insatser som Arbetsförmedlingen har att erbjuda.

Rätten ansåg med hänsyn till det som framkommit i utredningen att kvinnans arbetsförmåga var helt nedsatt och att hon därför hade rätt till sjukersättning.

Kammarrätten i Sundsvall delar däremot inte den bedömningen. Den konstaterar att kvinnans sjukdomsbesvär är sådana att det inte går att dra några generella slutsatser beträffande hennes arbetsförmåga. Det avgörande är därför det underlag i form av medicinsk och annan utredning som finns i målet.

Den ger dock ingen klar bild av 61-åringens aktivitetsbegränsningar. Beskrivningen är allmänt hållen och baseras främst på hennes egna uppgifter om sina besvär, medan de objektiva undersökningsfynden är få. Bland annat framgår det att hon är spänd i nacken, har nedsatt uppmärksamhet och låg förmåga avseende lyftarbete ovan midjehöjd.

Rätten bedömer därför att undersökningsfynden inte visar på några väsentliga aktivitetsbegränsningar. Även om arbetsförmågan är något nedsatt i förhållande till arbeten som ställer höga krav på kognitiva förmågor ger utredningen alltså inte stöd för att den är stadigvarande nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till förvärvsarbete på arbetsmarknaden. Hon har därför inte rätt till sjukersättning.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

1455-20.pdf

600 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Socialförsäkring