Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kvinna med systemisk skleros får sjukpenning

En 54-årig kvinna med systemisk skleros beviljas sjukpenning i kammarrätten. Till skillnad från underinstansen anser domstolen att det genom läkarintyg är visat att hennes besvär i form av nedsatt lung- och handfunktion gör att hon inte kan arbeta mer än halvtid.

Kvinna med systemisk skleros får sjukpenning

Försäkringskassan beslutade att inte ändra sitt tidigare beslut neka en 54-årig kvinna sjukpenning. Hon överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm, som inte gjorde någon annan bedömning.

Enligt det medicinska underlaget som bland annat bestod av flera läkarintyg hade kvinnan diagnosen systemisk skleros. Hon har därför funktionsnedsättningar bestående av nedsatt styrka, rörlighet och finmotorik i händerna, nedsatt lungkapacitet och onormal uttröttbarhet.

Kvinnan klarar inte av tunga lyft, kan inte utsättas för kyla och kan inte arbeta med finmotoriska arbeten. Av underlaget framgår även att sjukdomen är kronisk och att skadorna inte kan rehabiliteras. Kvinnan bedömdes kunna arbeta högst 50 procent.

Rätten ansåg trots det att underlaget inte gav tillräckligt stöd för att arbetsförmågan var nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till ett fysiskt lättare arbete som inte ställer krav på finmotorik i händer och stresstålighet.

Det gör däremot Kammarrätten i Stockholm. Den konstaterar att kvinnans behandlande läkare inte har bedömt att det finns något arbete där hon kan arbeta i större omfattning än halvtid under den i målet aktuella perioden.

Även under tidigare period har två olika läkare bedömt att hennes arbetsförmåga är nedsatt i förhållande till alla typer av arbeten.

Med hänsyn till det och vad som har framkommit av det medicinska underlaget angående kvinnans uttröttbarhet och behov av återhämtning anser rätten att hon har gjort sannolikt att hennes arbetsförmåga har varit nedsatt med hälften i förhållande till ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden och hon ska därför beviljas halv sjukpenning.

Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Socialförsäkring, Övrig arbetsrätt