Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Kvinna som slog butiksbiträde med smörgås frias från rån

En kvinna som slog ett butiksbiträde med en smörgås i samband med att hon stal en låda cigarettändare dömdes i tingsrätten för rån. Hovrätten anser däremot att brottet är av mindre allvarlig art, bland annat på grund av att slagen utdelades med en smörgås. I stället döms hon för misshandel och ringa stöld.

Kvinna som slog butiksbiträde med smörgås frias från rån

En 29-årig kvinna vandrade den 9 maj 2021 in på en Pressbyråbutik i Västerås tillsammans med en manlig bekant. Mannen köpte några smörgåsar och var på väg till kassan när butiksbiträdet lade märke till att 29-åringen stoppade på sig en bulle. Butiksbiträdet frågade då mannen om denne tänkte betala för bullen, vilket han gjorde.

Utanför butiken fick 29-åringen reda på att mannen betalat för bullen och blev då mycket upprörd. Hon stormade tillbaka in i butiken och skrek att hon ville ha tillbaka pengarna som mannen betalat för bullen. I samband med det ryckte hon åt sig en låda med cigarettändare. Butiksbiträdet konfronterade 29-åringen utanför butiken, varpå kvinnan slog henne två-tre gånger i ansiktet med en smörgås.

Med anledning av händelsen åtalades kvinnan för rån vid Västmanlands tingsrätt. Hon åtalades även för en rad stölder samt bland annat narkotikabrott och olaga hot.

Tingsrätten fann det genom målsägandens uppgifter och en övervakningsfilm styrkt att 29-åringen stulit bland annat lådan med cigarettändare och därefter riktat två slag med en smörgås mot butiksbiträdet. Brottet ansågs inte vara av mindre allvarlig art och det bedömdes därför som rån.

Hon dömdes även i övrigt i enlighet med åtalet, med undantag för ett fall av försök till misshandel, till fängelse i ett år och sex månader.

Kvinnan överklagade domen till Svea hovrätt och yrkade bland annat att hon skulle frikännas från rånåtalet.

I likhet med tingsrätten anser hovrätten att det är utrett att 29-åringen satt sig till motvärn efter att hon anträffats stjäla på bar gärning. Förutsättningarna för rån är därmed uppfyllda. Domstolen framhåller dock att ett förfarande som visserligen motsvarar rekvisiten för rån ska bedömas som annat brott om våldet, hotet eller omständigheterna i övrigt är av mindre allvarlig art.

Mot bakgrund av att våldet bestått av två slag med en smörgås mot huvudet, att den tillgripna egendomens värde inte är alltför högt och att agerandet framstår som en impulshandling bedöms brottet vara av mindre allvarlig art. I stället döms hon för misshandel och ringa stöd. Påföljden för den samlade brottsligheten bestäms till åtta månader. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 8694-21.PDF

2 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Egendomsbrott, Brott mot person