Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Långa fängelsestraff i ”Container-målet”

Fyra män döms till mellan 8 och 14 års fängelse för synnerligen grov brottslighet beträffande bland annat smuggling och transport av 43 kilo kokain och hantering av en stor mängd militära sprängmedel och automatvapen som anträffades av polis i tre klädcontainrar vid en återvinningscentral i Staffanstorp.

Långa fängelsestraff i ”Container-målet”

I mitten av april 2020 anlände en nederländsk lastbil till en tullstation i Malmö. Genom gränspolisens kontroll av fraktsedeln framgick att lasten, som bestod av 4,5 ton med varor, skulle levereras till DB Schenker på Stenåldersgatan i Malmö.

Efter inresekontrollen körde den 38-årige föraren vidare och följdes då av polisens spanare. Strax efter klockan sju på kvällen stannade lastbilen på Teknikvägen i Malmö. En svensk bil parkerade därefter framför lastbilen. 38-åringen lyfte fram en blå sportbag och placerade den i bilens bagageutrymme. Volvon, som kördes av 40-åringen, körde därefter iväg men stoppades en knapp timme senare av polis.

I sportbagen fanns 43 kilo kokain och en spårsändare. Vid husrannsakan i mannens bostad hittades senare skarpladdade pistoler, ammunition, sprängkapsel och ljuddämpare. I garaget upptäcktes cirka 100 kilo dynamit och 32 sprängkapslar.

Dagen därpå anträffades en mycket stor mängd militära sprängmedel, vapen samt ammunition i tre av sju klädcontainrar vid en återvinningsstation i Staffanstorp.

Genom polisens utredning visade det sig att de personer som organiserat kokainsmugglingen använt sig av EncroChat-telefoner. Genom analys av meddelanden och telefontrafik har polisen enligt tingsrätten kunnat identifiera en 31-årig man som en av de inblandade i organisationen av kokaintransporten.

Genom analys av fingeravtryck och dna-spår tillsammans med meddelanden som skickats på EncroChat-telefoner bedömer tingsrätten att även 40-åringen och en 41-årig man kan knytas till hanteringen av de synnerligen farliga sprängämnena och vapnen.

Beträffande påföljden gör tingsrätten följande bedömning.

Den brottslighet som 40-åringen döms för har ett mycket högt straffvärde. Vad gäller synnerligt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor är det fråga om två brott med mycket högt straffvärde. Beträffande hanteringen av sprängämnena och sprängkapslarna har dessa legat färdigapterade, vilket innebär att det fanns stor risk för omfattande skador.

Tingsrätten betonar att det handlar om sprängämnen och vapen som är avsedda att användas i krig och som alltså saknar all legal användning. Den 40-årige mannen döms därför till 14 års fängelse.

Den 31-årige mannen döms för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott till åtta års fängelse. Den 38-årige lastbilschauffören döms även han till åtta års fängelse förenad med 15 års utvisning. Slutligen döms den 41-årige mannen för synnerligen grovt vapenbrott och synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till nio års fängelse. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2027-20.pdf

1 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott, Brott mot samhället, Tull- och smugglingsbrott, Utvisning på grund av brott, Övrig straffrätt