Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Ledande personers aktieförvärv ska anmälas redan under ansökan om notering

Reglerna om ledande personers anmälan om förvärv av aktier inom viss tid ska tillämpas redan när bolaget ansöker om notering på börsen. Kammarrätten menar att om varje handelsplats ska avgöra när ansökan ska anses inlämnad medför det en osäkerhet för marknadens aktörer.

Finansinspektionen beslutade att en 59-årig kvinna skulle betala sanktionsavgift med 62 000 kronor för underlåtenhet att inom förskriven tid anmäla transaktion med aktier i FM Mattsson Mora Group AB till Finansinspektionen.

Hon anmälde den 11 april 2017 att hon är en person i ledande i FM Mattsson Mora Group AB och att hon den 22 mars 2017 förvärvat 4 000 aktier i bolaget á 68 kronor. Finansinspektionen tog då upp upp frågan om hon hade åsidosatt sin skyldighet enligt artikel 19.1 i marknadsmissbruksförordningen (EU) nr 596/2014 och om Finansinspektionen därför ska ingripa mot henne.

Kvinnan förklarade att hon i mars 2017 fick hon möjlighet att köpa aktier i bolaget. Bolaget var vid tidpunkten inte noterat och det gick därför inte att anmäla förvärvet på Finansinspektionens webbplats eftersom det inte fanns någon kod att registrera köpet mot bolagets aktie togs upp till handel den 10 april 2017. Hon anmälde sitt köp av aktier så snart hon kunde hitta aktien i insynsregistret.

Finansinspektionen konstaterade att den aktuella typen av anmälningar ska göras utan dröjsmål och. senast tre handelsdagar efter det datum som transaktionen gjorts. Av handlingarna i ärendet framgår att affärsdag för transaktionen var den 22 mars 2017. En anmälan skulle därför ha kommit in senast den 27 mars 2017. Det framgår även att ersättningen för aktierna var 272 000 kronor.

Finansinspektionen fastställde avgiften till 62 000 kronor.

Förvaltningsrätten i Stockholm bedömde att bolaget får anses ha ansökt om upptagande till handel på en reglerad marknad i samband med att det lämnade in en skriftlig ansökan om detta i form av "Application Form B". Även om detta var ett led i en förberedelseprocess och ansökan var komplett först när samtliga dokument, såsom spridningsintyg, inkommit till Nasdaq Stockholm får det enligt förvaltningsrättens mening fortfarande anses vara en ansökan som gör att Europaparlamentets och. rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 om Marknadsmissbruk, marknadsmissbruksförordningen, blir tillämplig. Att Nasdaq Stockholm först när ansökan är komplett anmäler ansökan om upptagande till handel till Finansinspektionen i enlighet med artikel 4 i förordningen innebär inte att det är först vid den anmälan som de skyldigheter som följer av förordningen inträder.

Förvaltningsrätten ansåg med beaktande av transaktionens storlek att överträdelsen inte kunde anses som ringa. Avgiften sänktes dock till 40 000 kronor då kvinnan ”har varit av uppfattningen att hon anmälde transaktionen i rätt tid och att regelverket är sådant att det inte klart framgår när skyldigheterna för en person i ledande ställning inträder”.

Kammarrätten i Stockholm konstaterar att för att uppnå förordningens syfte ökad öppenhet och förtroende för marknaderna måste det finnas en förutsebarhet i tillämpningen av regelverket. Att förordningen blir tillämplig redan under ansökningsförfarandet ökar möjligheten till insyn och minskar risken för marknadsmissbruk.

”Om det vore upp till varje handelsplats att avgöra när en ansökan om upptagande till handel är att anse som inlämnad skulle det kunna leda till olika bedömningar vilket i sin tur skulle medföra en osäkerhet för marknadens aktörer. Det skulle vidare kunna leda till att transaktioner med finansiella instrument som sker under ansökningsförfarandet riskerar att falla utanför Finansinspektionens kontroll”.

Kammarrätten tolkar därför de aktuella bestämmelserna så att de ska tillämpas även under den tid som en ansökan behandlas. Bolagets ansökan är därför att anse som inlämnad till Nasdaq Stockholm den 14 mars 2017, och det är från detta datum som marknadsmissbruksförordningens regler blir tillämpliga.

Att anmälan inte har registrerats i Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA) förteckning förrän den 9 april 2017 begränsar inte förordningens tillämpningsområde. Inte heller den omständigheten att Nasdaq numera har ändrat sitt regelverk för emittenter förändrar bedömningen.

Kammarrätten avslår överklagandet och sänker inte avgiften ytterligare.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

4468_19.PDF

1 MB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Compliance - icke-finansiella bolag, Tillstånd och tillsyn