Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Ledaren för Vårbynätverket döms till 17 års fängelse

Södertörns tingsrätt har idag dömt ledaren för det så kallade Vårbynätverket till 17 år och tio månaders fängelse. Ytterligare 26 personer har dömts för allvarlig brottslighet, som begåtts inom nätverk eller haft koppling till nätverkskriminalitet. En känd rapartist döms även han till tio månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Ledaren för Vårbynätverket döms till 17 års fängelse
Totalt 26 medlemmar i Vårbynätverket döms för en rad olika brott

Huvudförhandlingen har utgjorts av olika brottmål med samband och har pågått mellan den 15 februari 2021 och den 23 juni 2021. Tingsrätten har nu meddelat en gemensam dom, omfattande det s.k. Encro-målet (B 3712–21), delar av det s.k. Beslags-målet (B 11907–20) och ett mål angående försök till mord m.m. (B 5660–21). Målen har handlagts gemensamt då vissa personer har varit aktuella i två eller flera mål.

Målen har inbegripit totalt 31 personer och innefattat påståenden om omfattande och mycket allvarlig nätverksbrottslighet. Genom den mycket omfattande utredningen är det enligt tingsrätten bevisat att det finns ett välorganiserat nätverk i som består av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby. Nätverket beskrivs av domstolen som hierarkiskt byggt, med en tydligt utpekad ledare – den dömde 33-årige mannen – som haft underordnade på olika nivåer.

En viktig fråga i målen har varit hur Encrochat-bevisningen ska hanteras. Rätten har accepterat bevisningen och lagt den till grund för sin bedömning i målen.

Enligt svensk rätt gäller att allt som har ett bevisvärde får läggas fram som bevis. Den fria bevisföringen framgår av rättegångsbalken kap 35 § 1 första stycket. Det är oklart huruvida den aktuella Encro-bevisningen har tillkommit på föreskrivet sätt. Det är också oklart vilka omständigheterna och skälen till det franska beslutet samt huruvida beslutet följts såsom det var tänkt.

Tingsrätten anser dock att detta inte hindrar att bevisningen kan åberopas inför domstol. Den måste dock, liksom all annan bevisning i brottmål, bedömas kritiskt samt bedömas vara tillförlitlig för att få betydelse för bedömningen.

Domstolen anser inte att det framkommit något skäl att ifrågasätta att Encro-meddelandena varit felplacerade, ologiska och felaktiga eller kunnat förklaras ha andra orsaker eller ändamål än de påstådda brottsliga. Samtidigt bidrar meddelandens struktur och komplexitet till materialets tillförlitlighet, skriver rätten, i förening med att samtliga Encro-alias har kunnat kopplas till nätverkets medlemmar.

Tingsrätten skriver därtill att nätverkets hierarki och medlemmarnas ställningar inom nätverket samt eventuella medhjälpare vid gärningarna, tydligt har kommit till uttryck i hur meddelandena varit formulerade och riktade.

Sammantaget finner domstolen att Encrochat-bevisningen som legat till grund för åtalen är tillförlitliga.

Sammanfattningsvis döms 26 av de 31 tilltalade personerna. Påföljden har bestämts till fängelse från sex månader och upp till 17 år och tio månader. Tingsrätten har i förekommande fall beaktat de dömdas unga ålder samt den tid de tilltalade varit häktade med restriktioner, vilket har medfört kortare straff. 23 av de dömda ska vara fortsatt häktade.

Den medialt uppmärksammade 23-årige rapartist som varit åtalad för sin inblandning i brott mot en annan rapartist – som var 17 år vid gärningen – döms för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader. En annan 26-årig rapartist har dömts för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot ovannämnda 17-åring, till fängelse i två och ett halvt år.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 3712-21.pdf

6 MB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Brott mot samhället, Brott mot person, Påföljd