Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Mäklare som inte vidarebefordrade bud till säljarna varnas

En mäklare som har vägrat att ta emot och vidarebefordra ett antal bud till säljarna av en gård varnas av Fastighetsmäklarinspektionen. Hanteringen av budgivningen har inneburit en begränsning för spekulanterna och samtidigt berövat säljarna möjligheten att ta ställning till hur de avsåg att genomföra affären.

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, framfördes kritik mot en mäklare som förmedlat en gård med tillhörande 24 hektar mark.

Anmälaren uppgav att mäklaren uppskattade marknadsvärdet till drygt 2,5 miljon kronor. Tre dagar efter att fastigheten lagts ut till försäljning kontaktades mäklaren av en spekulant som var beredd att betala 3 miljoner kronor, förutsatt att han fick köpa fastigheten före visning.

Mäklaren förklarade för säljarna, som ärvt gården av sin mor och saknade kunskap marknaden i området, att det var ett väldigt bra bud. Han tillade att övriga spekulanter var unga utan tillräcklig ekonomi. En budgivning skulle därför sannolikt inte leda till ett högre pris. Säljarna antog budet i enlighet med mäklarens rekommendation.

Ett knappt halvår efter överlåtelsen såldes en del av den ena fastigheten på gården vidare – men utan 21 hektar skogsmark som hade styckats av. Fastigheten förmedlades även då av den aktuella mäklaren. Utgångspriset sattes till 2,2 miljoner kronor och slutpriset landade på 3,3 miljoner kronor, trots att fastigheten alltså ”saknade” 21 hektar jämfört med den ursprungliga försäljningen.

Efter den andra överlåtelsen tog de ursprungliga säljarna kontakt med spekulanterna som mäklaren hade avfärdat som unga utan köpkraft. Det framkom då att flera hade varit beredda att betala upp till fyra miljoner kronor för gården men att mäklaren hade nekat dem att lägga bud.

Mäklaren yttrade sig över anmälan och framförde att en allmän visning var planerad men att den ersattes av spontana förhandsvisningar eftersom många spekulanter inte kunde delta. Innan förhandsvisningarna hann genomföras lämnades budet på 3 miljoner kronor, vilket han vidareförmedlade till säljarna. Medan säljarna övervägde om de skulle anta budet framförde andra spekulanter bud till honom. Han ville dock inte ta emot några andra bud eftersom han var osäker på om fastigheten redan sålts.

FMI konstaterar inledningsvis att hanteringen av budgivningen inte är reglerad i lag. Av förarbetena följer att det är säljaren som avgör om ett bud är intressant eller inte och mäklaren har därför en undantagslös skyldighet att vidarebefordra samtliga bud till säljaren. Motsvarande gäller meddelanden från spekulanter om intresse för objektet. Vidare gäller att en mäklare inte får neka en spekulant att delta i en budgivning.

Av två ingivna ljudupptagningar berättar två olika spekulanter om att de inte fick möjlighet att lämna bud på gården. Mäklaren har i sitt yttrande vidgått att det förhöll sig på det viset, men förklarat att han var orolig för att gården redan sålts och därför inte ville ta emot buden. Inspektionen erinrar här om att en fastighet inte är såld förrän ett överlåtelseavtal har undertecknats av båda parter, vilket en mäklare ”ovillkorligen måste känna till”.

Förfarandet har inneburit en begränsning för spekulanterna att framföra sina bud och samtidigt berövat säljarna möjligheten att ta ställning till samtliga bud. Båda förseelserna är varningsgrundande var för sig.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

21-0764.pdf

4 MB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Fastighetsmäkleri, Tillstånd och tillsyn