Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Mäklare swishade för köparens handpenning – varnas

En mäklare varnas för att ha använt pengar från sitt privata konto för att betala en del av köparens handpenning till säljaren. En mäklare är skyldig att hålla deponerade medel avskilda från egna tillgångar, inte minst för att skydda mot mäklarens borgenärer.

En säljare av en bostad riktade kritik mot den fastighetsmäklare som hade hand om försäljningen.

Säljaren uppgav att mäklaren bland annat hade använt pengar från sitt privata konto för att betala en del av handpenningen till säljaren.

Mäklaren uppgav i sitt yttrande till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, att det stora problemet med tillträdet varit att handpenningen inte hade kunnat betalas ut då medlemskapet inte hade bekräftats. Säljaren ville inte lämna över nycklarna förrän samtliga pengar hade förts över.

Efter ett antal samtal mellan parterna hade mäklaren insett att handpenningen inte skulle kunna betalas samma dag. Han ”fattade då ett dumt beslut” och förde över handpenningen till säljaren via sitt privata konto.

Mäklaren ställde sig dock frågande till att säljaren inte skulle ha fått depositionsavtalet.

Inspektionen konstaterar inledningsvis att pengar och andra tillgångar som en mäklare tar hand om för någon annans räkning ska hållas skilda från egna tillgångar. Detta framgår av fastighetsmäklarlagen § 10. Avskiljandet är nämligen en förutsättning för att skydda mot krav från mäklarens borgenärer (se prop. 1994/95 s. 76).

Inspektionen betonar vidare att det ingår i en mäklares skyldighet att deponerade medel finns tillgängliga för mäklaren för att omgående kunna redovisas när så krävs (FMI 4-1919-08).

FMI finner att den aktuella mäklaren genom sitt agerande brast i att hålla deponerade medel avskilda från egna tillgångar och att han därmed agerade i strid med fastighetsmäklarlagen § 10 och god fastighetsmäklarsed. Mäklaren varnas därför. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

20-0481.pdf

70 KB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Fastighetsmäkleri