Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Man förlorar taxiförarlegitimation efter tre brott under samma dag

Kammarrätten konstaterar att en man visat sig olämplig som taxiförare efter tre begångna brott innefattande att inte ha haft en godkänd taxameter, inte medfört taxiförarlegitimation och inte gjort fortlöpande anteckningar i tidbok vid ett och samma tillfälle. Hans taxiförarlegitimation ska därför återkallas.

Man förlorar taxiförarlegitimation efter tre brott under samma dag

Transportstyrelsen beslutade den 17 maj 2021 att återkalla en 58-årig mans taxiförarlegitimation och beslutade vidare att han skulle anses olämplig att inneha taxiförarlegitimation till och med den 16 maj 2024.

58-åringen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Stockholm och yrkade i första hand att beslutet skulle undanröjas. I andra hand yrkade han att han enbart skulle tilldelas en varning. 

Till stöd för sin talan anförde han att de överträdelser som han gjorde sig skyldig till inte ensamt kunde leda till en återkallelse. Två av överträdelserna avsåg administrativa brister som inte sade något om hans förmåga att tillgodose krav på passagerarsäkerheten. Överträdelserna hade inte något med hans service- eller körförmåga att göra. Han hade en stor familj att försörja och en återkallelse skulle innebära att en familj och fyra barn skulle bli helt utan försörjning i upp till tre års tid.

Transportstyrelsen ansåg att överklagandet skulle avslås och anförde att 58-åringen hade godkänt föreläggande av ordningsbot avseende tre taxirelaterade förseelser samma dag. Förseelserna var allvarliga och rubbade förtroendet för mannens förmåga att som taxiförare svara för passagerarnas trygghet. 

Enligt 4 kap. 6 § första stycket l samt andra stycket taxitrafiklagen (2012:211), TFL, ska en taxiförarlegitimation återkallas av prövningsmyndigheten om innehavaren genom brottslig gärning eller på grund av andra missförhållanden har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik. Om missförhållandena inte är så allvarliga att taxiförarlegitimationen bör återkallas, får i stället varning meddelas. 

Enligt förarbetena till taxitrafiklagen ska återkallelse av taxiförarlegitimation förbehållas de situationer när det rör sig om sådana brott som rubbar förtroendet för föraren att ansvara för befordran av passagerare. Även andra typer av brott mot de författningar som reglerar trafikförhållandena än rena trafiköverträdelser, såsom de överträdelser som nämns såsom återkallelsegrundande när det gäller trafiktillstånd, bör medföra att återkallelse av legitimationen sker. Det rör sig bland annat om överträdelser av yrkestrafikförfattningarna, brott mot körtidsreglerna med mera (se prop. 1997/98:63 s. 87 och 88). 

Vid bedömningen av en taxiförares lämplighet bör särskild vikt läggas vid den utsatta ställning som en taxikund har. För resenärers trygghet är taxiförarens pålitlighet, ärlighet och yrkesskicklighet helt avgörande (se prop. 1993/94:168 s. 41 och 23). Varning kan bli aktuellt vid lindrigare fall av brister i vandeln i form av mindre allvarliga brott (se prop. 1997/98:63 s. 93). 

Vid bedömningen av om ett brott tyder på att taxiföraren är olämplig så ska hänsyn inte bara tas till hur allvarligt brottet är utan även till gärningens karaktär och omständigheterna kring brottet (RÅ 2010 ref. 118). 

Av utredningen framgick att 58-åringen hade gjort sig skyldig till att inte ha haft godkänd taxameter i sitt fordon, inte medfört/visat upp taxiförarlegitimation och inte gjort fortlöpande anteckningar i tidbok. Vidare framkom att han var i tjänst vid tillfället och att fordonet i fråga inte hade någon giltig trafikförsäkring. 

Förvaltningsrätten konstaterade att de brott som mannen gjorde sig skyldig till hade en direkt koppling till hans yrkesroll. Det var dock endast fråga om ringa brottslighet som begicks vid ett och samma tillfälle. Brottsligheten medförde inte att mannen framförde fordonet på ett trafikfarligt sätt eller äventyrade passagerarnas säkerhet. Mot bakgrund av detta bedömdes missförhållandena inte vara sådana att det var motiverat att återkalla mannens taxiförarlegitimation. Förvaltningsrätten meddelade i stället en varning och biföll därmed delvis överklagandet. 

En nämndeman var skiljaktig i avgörandet och ansåg att överklagandet skulle avslås eftersom 58-åringen var olämplig att inneha taxiförarlegitimation. 

Transportstyrelsen överklagade till Kammarrätten i Stockholm och yrkade att myndighetens ursprungliga beslut skulle fastställas. 

Kammarrätten poängterar att 58-åringen har gjort sig skyldig till att inte ha haft en godkänd taxameter i sitt fordon. Att ha en fungerande taxameter tillmäts stor betydelse inom taxinäringen. Det framstår som osannolikt att taxametern skulle ha slutat fungera kort tid innan mannen påträffades av polis. Till detta kommer att han borde ha upptäckt att taxametern inte fungerade när körningen påbörjades. 

58-åringen har även under perioden januari - mars 2021 underlåtit att fortlöpande göra anteckningar i sin tidbok. Han har uppgett att han hade med sig fel tidbok när han påträffades av polisen. Av 7 § förordningen (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter inom landet framgår emellertid att tidboken ska medföras under färden och på begäran av polisman kunna tillhandahållas for kontroll. 58-åringen har inte heller i efterhand gett in en annan, korrekt, tidbok. Bestämmelserna om vilotider är väsentliga ur säkerhetssynpunkt, varför mannen genom sitt agerande har äventyrat passagerare och andra trafikanters säkerhet. 

Utöver nämnda brott hade mannen, när han påträffades av polisen, inledningsvis inte visat upp en giltig taxiförarlegitimation, vilket är ett krav enligt 3 kap. 13 § taxitrafikförordningen (2012:238). 

Brotten har en direkt koppling till mannens yrkesverksamhet och tyder på bristande vilja eller förmåga att rätta sig efter gällande regelverk. Mot bakgrund av detta anser kammarrätten att det är visat att mannen har visat sig olämplig att tjänstgöra som förare i taxitrafik. Det inträffade får anses vara så allvarligt att en varning inte är en tillräcklig åtgärd. Överklagandet ska därför bifallas. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

6612-21.PDF

700 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Trafikbrott, Förvaltningsrätt, Trafik och fordon, Övrig straffrätt, Tillstånd och tillsyn