Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Man sköt ihjäl kvinna av misstag – glömde att pistolen var laddad

En kvinna avled efter att hon och en manlig bekant lekt med en pistol. Tanken var att mannen skulle sikta mot hennes ansikte och trycka av samtidigt som han gjorde ett skottljud med munnen. Pistolen var dock av misstag laddad och kvinnan sköts ihjäl. Enligt hovrätten har handlandet utgjort ett medvetet risktagande med ett mycket högt straffvärde och han döms till ett kännbart fängelsestraff.

Man sköt ihjäl kvinna av misstag – glömde att pistolen var laddad

En 25-årig man åtalades vid Nacka tingsrätt för bland annat grovt vållande till annans död efter att av misstag skjutit ihjäl en kvinnlig bekant. Händelsen inträffade den 16 januari 2021 i Värmdö kommun.

Mannen erkände gärningen. Han berättade att kvinnan spelade in en filmsnutt på sin mobiltelefon. Hon ville att 25-åringen siktade på henne med vapnet och tryckte av samtidigt som han gjorde ett skottljud med munnen. Han hade dock glömt bort att han dagen innan stoppat in några patroner i magasinet. När han pressade in avtryckaren avfyrades därför ett skott i huvudet på kvinnan.

Tingsrätten fann det genom 25-åringens erkännande styrkt att han begått den åtalade gärningen samt att brottet skulle bedömas som grovt.

I påföjdsfrågan konstaterade domstolen att kvinnans död inträffat till följd av vad som får beskrivas som en lek med ett oerhört farligt föremål. Gärningen innebar ett medvetet handlade som innefattade alla moment som krävs för att avlossa ett vapen. Straffvärdet av gärningen bedömdes motsvara fem års fängelse.

Han dömdes sammanlagt för grovt vållande till annans död, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och dopningsbrott till fängelse i åtta år.

Mannen överklagade till Svea hovrätt och yrkade att straffet skulle lindras.

Hovrätten framhåller att mannen riktat och avlossat en pistol mot en person utan att kontrollera om den var laddad och att det utgjort ett medvetet risktagande som har ett mycket högt straffvärde. Domstolen instämmer därför i tingsrättens bedömning att det grova vållandet har ett straffvärde på fem år.

Inte heller i övrigt gör hovrätten någon annan bedömning av tingsrätten och domen ska därmed inte ändras.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 8888-21.PDF

600 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Narkotikabrott, Brott mot person, Påföljd