Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Misshandel när förskollärare skulle hindra tvååring från att halka

Hovrätten ändrar den friande tingsrättsdomen och dömer en förskollärare för att ha misshandlat en tvåårig flicka. Förskolläraren har själv beskrivit det som en olycka när hon skadat flickan med ett grepp om armen. Enligt tingsrätten saknade förskolläraren uppsåt att skada, men enligt hovrättens majoritet handlade hon med likgiltighetsuppsåt.

Misshandel när förskollärare skulle hindra tvååring från att halka
Det var "en högst förutsebar följd" att tvååringen fick sårskorpor av förskollärarens grepp, enligt Svea hovrätt. Foto: Isak Bellman

En före detta anställd på en förskola åtalades för misshandel efter en incident på en förskola i Solna i juni 2018. Målsägande var en flicka som vid gärningstillfället gick på förskolan och som då var cirka två och ett halvt år gammal.

"Det var en olycka"

Förskolläraren berättade i tingsrätten själv om händelsen, som hon själv ser som en olycka.

Barnen på förskolan hade ätit och skulle tvätta sig. De började dock ”skvätta vatten överallt” och förskolläraren gick då in i tvättrummet för att sätta stopp – så att ingen skulle halka på det våta golvet. Hon tog då tag i en pojke med ena handen och i flickans med den andra, med ett grepp runt armen som ”inte var särskilt hårt”.

Hon släppte sedan pojken, men höll fortfarande i flickan samtidigt som hon sträckte sig efter papper på en bänk. Sedan släppte hon flickan och de torkade tillsammans upp vattnet på golvet.

Såg ut som myggbett

Flickan var vid tillfället glad och visade inga tecken på smärta, men en stund senare lade förskolläraren märke till prickar på flickans arm som såg ut som myggbett. Det hade inte gått hål på huden, men hon satte ändå plåster på märkena.

Först senare insåg förskolläraren att det kunde vara hennes grepp som orsakat märkena. Hon vill då ringa barnets mamma och berätta om händelsen, men blev avrådd av en kollega som inte tyckte att man skulle störa mamman på jobbet.

Prickarna blev i dagarna efter händelsen infekterade och förvandlades till sårskorpor.

Sade upp sig själv

En utredning av händelsen inleddes senare och förskolläraren mådde då så dåligt av det inträffade att hon valde att säga upp sig själv.

Enligt journalanteckning från vårdcentral har prickarna utvecklats till ”ytliga sår med torra sårskorpor” som stämmer överens med hur naglar hamnar vid grepp om armen. Förskolläraren har också förklarat att hennes naglar var ”lite fransiga” den aktuella dagen, eftersom hon arbetat med jord och plantering.

Enligt tingsrätten framgick det redan av förskollärarens egna uppgifter att hon med sitt grepp gett flickan röda prickar, som senare utvecklats till sårskador – något som gjorde att "de objektiva förutsättningarna för misshandel" var uppfyllda. 

Inget uppsåt att skada

Det framgick samtidigt att förskolläraren bara velat hindra barnen från att halka. Hon och flickan hade dessutom tyckt om varandra och flickan hade varken gett uttryck för obehag eller vägrat låta sig tas om hand av förskolläraren i dagarna efter incidenten. Tingsrätten konstaterade samtidigt att det inte kunde uteslutas att något annat barn eller flickan själv ”petat” på prickarna och därmed bidragit till den infektion som förvärrat situationen.

Sammantaget ansåg tingsrätten inte att åklagaren hade lyckats bevisa att förskolläraren haft uppsåt till att tillfoga flickan skador och hon friades därför.

"Högst förutsebar följd"

Svea hovrätt river nu upp den friande domen och dömer förskolläraren för misshandel.

Det saknas i och för sig anledning att ifrågasätta att det inte har funnits någon avsikt att skada flickan, men skadebilden, fotografier och journalanteckningar bevisar samtidigt att greppet måste ha varit ”hårt och inte helt kortvarigt”.

”Om man, som i det här fallet, tar ett hårt grepp om armen på ett 2,5-årigt barn bör det vara en högst förutsebar följd att barnet kan drabbas av skada”, fortsätter hovrätten. Förskolläraren måste också ha insett risken för att flickan skulle skadas och har enligt hovrätten gjort sig skyldig till misshandel med likgiltighetsuppsåt.

Kan bli av med legitimationen

Hovrätten dömer nu förskolläraren till villkorlig dom och 30 dagsböter på totalt 11 400 kronor. Vid bestämmande av antal dagsböter tar domstolen hänsyn till att förskolläraren vid fällande dom riskerar att förlora sin legitimation.

Hon åläggs även att betala drygt 5 000 kronor i skadestånd till flickan och att betala tillbaka drygt 20 000 kronor till staten för kostnaden för försvarare och målsägandebiträde.

En domare ville fria

Hovrätten är dock inte enig i sin dom.

Ett skiljaktigt hovrättsråd instämmer i och för sig i att förskolläraren måste ha insett den betydande risken för att flickan skulle skadas av greppet.

Det har dock handlat om ett hastigt händelseförlopp och kan inte anses styrkt att förskolläraren varit likgiltig inför att risken för skada förverkligades.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B5146_19.pdf

800 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Skola och utbildning, Åklagare, Polis, Påföljd