Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Misshandlade brf-styrelseledamot – måste flytta

En man som dömts för att ha misshandlat sin granne, tillika styrelseledamot i bostadsrättsföreningen, tvingas flytta från lägenheten. Med hänsyn till straffvärdet – fyra månaders fängelse – och att brottet ägde rum i anslutning till grannens bostad anser domstolarna att det rör sig om en särskilt allvarlig störning.

Utan föregående rättelseanmaning sade en bostadsrättsförening i Huddinge kommun upp en boendes nyttjanderätt till förverkande med motiveringen att han gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning i bostadsrättslagens mening. Enligt föreningen hade den boende misshandlat en granne tillika styrelseledamot.

Föreningen yrkade vid Södertörns tingsrätt att mannen skulle förpliktigas att flytta från lägenheten på grund av misshandeln. Till stöd för sin talan hänvisade föreningen bland annat till en tingsrättsdom där mannen fällts för misshandel av styrelseledamoten. Straffvärdet ansågs uppgå till fängelse i fyra månader.

Mannen bestred käromålet. Han menade att domen var felaktig, eftersom han agerat i nödvärn, och framhöll att avgörandet inte fått laga kraft. Den aktuella kvällen hade både han och styrelseledamoten varit på samma pub och båda var berusade. När de möttes i bostadshuset frågade ledamoten varför styrelsen ”gör allt för att göra hans boende så svårt som möjligt”. Grannen började då gå mot honom, vilket gjorde honom rädd. Han svingade då en så kallad apnäve framför sig i syfte att freda sig. Han vet inte om slaget träffade grannen.

Tingsrätten hänvisade till bostadsrättslagen. Där framgår att någon tillsägelse från bostadsrättsföreningen inte är nödvändig om föreningen säger upp bostadsrättshavaren med anledning av att störningarna är särskilt allvarliga. Förarbetena innehåller exempel på sådana störningar, däribland våld eller hot som riktats mot den som påtalat störningar i boendet eller mot någon annan som bor i huset.

Genom brottmålsdomstolen ansågs det styrkt att mannen misshandlat styrelseledamoten. Att domen inte fått laga kraft ändrade inte bedömningen.

Redan av mannens egna uppgifter framgår att han konfronterade grannen med anledning av att denne var styrelseledamot i föreningen. Med hänsyn till detta ansåg tingsrätten att misshandeln hade ett tydligt samband med grannens roll som styrelseledamot.

Mot bakgrund av detta, och med beaktande av misshandelns straffvärde, ansåg tingsrätten att brottet utgjort en särskilt allvarlig störning i boendet. Mannen förpliktigades därför att avflytta från bostadsrätten. Avflyttningsyrkandet skulle dock inte verkställas förrän domen i målet fått laga kraft.

Svea hovrätten anser i likhet med underinstansen att det är klart lagt att svaranden har misshandlat styrelseledamoten. Numera har också hovrätten bekräftat utgången i brottmålsdomen.

I praxis har enstaka störningar i form av våld eller hot om våld ansetts som en särskilt allvarlig störning när straffvärdet uppgår till åtminstone någon månads fängelse. I det aktuella brottmålet har såväl tingsrätten som hovrätten ansett att straffvärdet uppgår till fyra månaders fängelse.

Med hänsyn till att misshandeln skedde i direkt anslutning till grannens bostad anser domstolen att det är fråga om en särskilt allvarlig störning. Mannens nyttjanderätt till lägenheten är därmed förverkad.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T 4685-23.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Bostadsrätt