Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

MÖD avvisar dispensansökan – fastighet omfattas inte av strandskydd

Mark- och miljööverdomstolen river upp de tidigare avgörandena i ett mål om strandskyddsdispens och avvisar ansökan. Fastigheten ligger i ett planområde som först omfattades av en byggnadsplan som är äldre än det generella strandskyddet. Att planen ersatts med en ny saknar betydelse i och med att länsstyrelsen inte aktivt förordnat om strandskydd.

MÖD avvisar dispensansökan – fastighet omfattas inte av strandskydd

En man ansökte till sin lokala plan- och byggnämnd om strandskyddsdispens för att bygga ett nytt fritidshus på en fastighet i Nordanstigs kommun. Mannen ansåg att särskilda skäl talade för strandskyddsdispens eftersom området redan tagits i anspråk på ett sätt som gjorde att det saknar betydelse för strandskyddets syften. På fastigheten finns det en gammal försvarsanläggning med en bunker och ett mindre hus – och det är detta hus som nu är tänkt att ersättas.

Plan- och byggnämnden gick också på mannens linje och beslutade av lämna dispens på den grund som mannen anfört.

Länsstyrelsen Gävleborg beslutade dock senare att riva upp beslutet och avslå ansökan. Det nya fritidshuset skulle bli cirka tre gånger större än det gamla och skulle därför medföra en utvidgning av hemfridszonen. Enligt länsstyrelsen skulle detta i sin tur inskränka den allemansrättsliga tillgången till strandområdet. Det fanns även risk att säl och fågel skulle störas om dispens beviljades.

Mannen överklagade men Mark- och miljödomstolen i Östersund anslöt sig helt till länsstyrelsens bedömning och avslog överklagandet utan några tillägg.

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, river nu upp de tidigare avgörandena och avvisar helt ansökan om strandskyddsdispens.

Fastigheten ingår i ett område som idag omfattas av en byggnadsplan från 1987. Tidigare ingick området dock i en byggnadsplan som fastställdes 30 maj 1975, en dryg månad innan det generella strandskyddet infördes.

I övergångsbestämmelserna till strandskyddsreglerna angavs det att strandområden som när lagen trädde i kraft redan omfattades av fastställde generalplan, stadsplan eller byggnadsplan inte skulle omfattas av strandskydd om inte länsstyrelsen förordnade om annat.

I det aktuella fallet har detta inneburit att planområdet inte har omfattats av det generella strandskyddet när detta infördes. 1987 antogs i och för sig en byggnadsplan, men detta innebär enligt MÖD inte att strandskyddet då automatiskt har återinträtt. Det fanns vid denna tidpunkt ingen bestämmelse om att strandskyddet skulle återinträda när en äldre plan ändras eller ersätts med en ny. Enligt MÖD hade det för att uppnå denna effekt krävts att länsstyrelsen i samband med planens antagande särskilt förordnade om att strandskydd skulle gälla inom planområdet.

Så har inte skett och fastigheten omfattas därför inte av miljöbalkens bestämmelser om strandskydd. Någon dispens behövs med andra ord inte för åtgärden.


Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M13905_20.PDF

900 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Övrig fastighetsjuridik, Naturskydd, Djur- och växtskydd, Plan- och byggnadsfrågor