Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

MÖD: Carport får sammanbyggas med grannens garage – inte betydande olägenhet

Bygglovssökanden avser att uppföra en carport i tomtgräns som ska sammanbyggas med grannens garage, vilket grannen motsätter sig. Mark- och miljööverdomstolen anser i likhet med underinstanserna att den sökta åtgärden inte utgör ett sådant ingrepp i grannens rätt det är fråga om en betydande olägenhet. Nämndens beslut fastställs därför.

Byggnadsnämnden i Simrishamns kommun beslutade i februari 2022 att bevilja bygglov för enbostadshus med carport och förråd på en fastighet.

En granne överklagade beslutet till Länsstyrelsen i Skåne län och gjorde där gällande att carporten kommer att sammanbyggas med garaget på hans fastighet, vilket han inte lämnat medgivande till.

Länsstyrelsen avslog överklagandet med motiveringen att varken detaljplanen eller plan- och bygglagen hindrar att en carport och ett garage sammanbyggs i tomtgräns. Huruvida det krävs ett civilrättsligt medgivande från klaganden kan inte prövas inom ramen för bygglovsprocessen.

Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt gjorde samma bedömning som länsstyrelsen. Domstolen tillade att ett beviljat bygglov inte ger sökanden någon rätt att ta annans fastighet i anspråk för att utföra den lovsökta åtgärden.

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, framhåller i likhet med underinstanserna att civilrättsliga frågor som huvudregel inte prövas i ett bygglovsärende.

Av Högsta domstolens praxis framgår dock att civilrättsliga förhållanden kan få betydelse om det står klart att åtgärden kommer att leda till fysisk skada på en grannfastighet och grannen förklarat att denne inte är beredd att tåla skadan. En sådan skadan bör regelmässigt bedömas utgöra en betydande olägenhet enligt 2 kap. 9 § plan- och bygglagen.

Enligt MÖD innebär ett sammanbyggande av carporten med klagandens garage inte i sig att fysiskt skada kommer uppstå på klagandens fastighet. Inte heller i övrigt bedöms åtgärden medföra en betydande olägenhet för klaganden. Överklagandet ska därför avslås.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

P 11158-22.pdf

800 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Kommunalrätt, Plan- och byggnadsfrågor, Tillstånd och tillsyn