Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

MÖD ger grönt ljus för telemast i Kinna men rött ljus för mast i Alingsås

Mark- och miljööverdomstolen har avgjort två mål avseende bygglov för telemaster inom områden som ska användas som park. I det ena målet innebär masten en betydande olägenhet eftersom den ska placeras tolv meter från en bostadsfastighet. I det andra målet, där avståndet mellan masten och bostadsbebyggelsen är större, blir slutsatsen dock den motsatta.

Mark- och miljööverdomstolen har avgjort två mål beträffande bygglov för telemaster, bägge 30 meter höga, med tillhörande teknikbodar. Gemensamt för telemasterna är vidare att de ska uppföras inom ett område som enligt detaljplanerna ska användas som parkmark.

Plan- och byggnadsnämnden i Kunna kommun respektive Samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås kommun beviljade bygglov för de aktuella telemasterna med stöd av 9 kap. 31 c § plan- och bygglagen, PBL.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län avslog överklagandena. Länsstyrelsen ansåg att byggnadsverken var förenliga med detaljplanens syfte och att de tillgodosåg ett allmänt intresse enligt 9 kap. 31 c § PBL. Åtgärden ansågs vidare inte innebära en betydande olägenhet för klagandena enligt 2 kap. 9 § PBL.

Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. I Kinna kommun skulle masten placeras cirka 40 meter från de närmaste bostadsfastigheterna och i Alingsås kommun skulle den lokaliseras 12 meter från en mans bostadsfastighet och 20 meter från hans hus.

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg avslog det ena överklagandet och biföll det andra. Beträffande masten i Kinna kommun ansåg domstolen att byggnationen kunde tillåtas enligt 9 kap. 31 c § PBL och att det inte var fråga om en betydande olägenhet.

Telemasten i Alingsås kommun, som skulle placeras blott tolv meter från en mans bostadsfastighet, ansågs dock medföra en betydande olägenhet för honom.

Domarna överklagades till Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, som avslår överklagandena.

Rätten konstaterar att byggnaderna ska uppföras inom ett område som ska användas som parkmark. Det saknas därför samband mellan byggnadsverken och den föreskrivna markanvändningen. Byggnaderna ska dessutom placeras förhållandevis nära bostadsfastigheter och de kommer därför att vara väl synlig för flera av de boende.

Med hänsyn till detta anses det inte vara fråga om en liten avvikelse från detaljplanen. Frågan är därmed om åtgärderna är förenliga med detaljplanens övergripande syfte och tillgodoser ett angeläget gemensamt behov eller allmänt intresse enligt 9 kap. 31 c § PBL.

En väl fungerande telekommunikation är av stor betydelse för ett bostadsområde. Det saknas skäl att ifrågasätta att den valda placeringen inte skulle bidra till detta och åtgärden bedöms därför vara förenlig med planens syfte. Vidare får anläggningar för trådlös telekommunikation normalt anses tillgodose ett allmänt intresse.

Vad gäller telemasten i Kinna kommun anses mastens höjd – 30 meter – och det relativt stora avståndet till bostadsfastigheterna – 40 meter – medföra att den eventuella olägenhet som kan uppstå inte är betydande enligt 2 kap. 9 § PBL. Det finns alltså förutsättningar för bygglov.

Telemasten i Alingsås kommun kommer att placeras 12 meter från klagandens bostadsfastighet och 20 meter från hans hus. Det korta avståndet tillsammans med mastens höjd kommer att innebära en ”mycket påträngande visuell påverkan” och medföra en betydande olägenhet för mannen. Det saknas därför förutsättningar för bygglov beträffande den telemasten.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

P 5945-21.pdf

1 MB

P 4463-21.pdf

900 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Infrastruktur, Kommunalrätt, Plan- och byggnadsfrågor, Tillstånd och tillsyn