Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

MÖD lämnar tillstånd för befintliga bryggor i småbåtshamn

Mark- och miljööverdomstolen beslutar att ge tillstånd till vattenverksamhet för befintliga bryggor och sjöbodar vid en småbåtshamn i Orust kommun. Möjligheterna att uppnå god ekologisk status kommer inte att äventyras och dessutom har samtliga anläggningar strandskyddsdispens sedan tidigare.

Vid Morlanda säteri i Orust kommun finns en småbåtshamn som anlagts etappvis sedan 1930-talet. De aktuella bryggorna samt bryggdäcket med sjöbodar har strandskyddsdispens men saknar tillstånd för vattenverksamhet enligt miljöbalken.

Två personer som äger och driver hamnen ansökte hos mark- och miljödomstolen i Vänersborg om att domstolen skulle lagligförklara och lämna tillstånd till anläggningarna i efterhand. Sökandena ville även uppföra en vågbrytare.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län tillstyrkte ansökan avseende bryggorna och sjöbodarna. Vågbrytaren däremot bedömdes motverka möjligheten att uppnå fastslagna miljökvalitetsnormer och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på platsen. Kommunen ansåg att strandskyddsdispens inte kunde beviljas för vägbrytaren men invände i övrigt inte mot ansökan.

Mark- och miljödomstolen ansåg att det fanns förutsättningar att lagligförklara anläggningarna. Vidare bedömde rätten att sökandenas miljökonsekvensbeskrivning formellt sett uppfyllde kraven i 6 kap. miljöbalken.

Enligt 2 kap. 7 andra stycket och 5 kap. 4 § miljöbalken får en verksamhet inte godkännas om den medför eller kan medföra att en miljökvalitetsnorm inte uppnås.

Rätten ansåg att miljökonsekvensbeskrivningen hade allvarliga brister. Det saknades tillförlitligt underlag och slutsatserna vilade ”i inte obetydlig grad på uppfattningar om sakförhållanden och orsakssamband utan tydlig vetenskaplig grund”.

I likhet med länsstyrelsen bedömde rätten att den sökta vågbrytaren skulle försvåra möjligheterna att nå den miljökvalitetsnorm som fastställts. Motsvarande bedömning gjordes beträffande övriga anläggningar. Det saknades därför förutsättningar för att bevilja tillstånd enligt miljöbalken.

Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, gör en annan bedömning och beviljar tillstånd till bryggorna och sjöbodarna.

Domstolen konstaterar att miljökvalitetsnormerna för hydromorfologi i den senaste förvaltningscykeln fastställdes efter anläggningarnas tillkomst. Av utredningen framgår att målsättningen är att uppnå god ekologisk status år 2027.

Mot denna bakgrund anser rätten att möjligheterna att uppnå god ekologisk status inte kommer att försämras av att de redan befintliga anläggningarna ges tillstånd. Länsstyrelsen har dessutom anfört att en utrivning av småbåtshamnen inte omedelbart skulle innebära en förbättring av de hydromorfologiska kvalitetsfaktorerna eller den ekologiska statusen. Inte heller strandskyddsreglerna hindrar tillstånd, eftersom dispens redan har meddelats.

Sammantaget anser MÖD att de sökta åtgärderna kan tillåtas och att tillstånd enligt miljöbalkens därför ska beviljas. Det rör sig heller inte om några ändringar, varför det saknas skäl att föreskriva villkor. Överklagandet ska alltså bifallas.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M 4972-21.pdf

2 MB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Föroreningar, avfall och miljöskador, Tillståndsfrågor, Naturskydd, Djur- och växtskydd, Täkt- och vattenverksamhet