Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Nedsmutsat ’C’ var märkesförfalskning

En man döms för märkesförfalskning för att ha smutsat ned registreringsskylten på sin bil. Bilen har inom en kort tid fått samma smuts på bokstaven ’C’, vilket gör det osannolikt att nedsmutsningen skett oavsiktligt. Med hänvisning till praxis rubricerar dock hovrätten gärningen som ’ringa’ brott.

Nedsmutsat ’C’ var märkesförfalskning

Enligt åklagaren hade den 62-årige mannen, genom smuts eller annat, manipulerat den främre registringsskylten på sin bil så att registreringsnumret såg ut att vara något annat än vad det var.

Det var utrett att nummerplåten på mannens bil var smutsig när polisen stoppade honom. Det var även utrett att 62-åringen, bara några dagar innan händelsen, hade stoppats av polis som påtalat att smutsen fick det att se ut som att registreringsnumren var något annat. Efter en slagning visade det sig att det nummer som den blåa bilen såg ut att ha var registrerad på en röd lastbil.

Frågan var då om 62-åringen avsiktligen manipulerat skylten genom smuts eller annat.

Tingsrätten noterade att mannen inte hade lämnat några detaljer om när någon annan hade kunnat låna bilen eller hur ofta andra personer hade tillgång till den. Mannens invändning om detta framstod därför som en efterhandskonstruktion. En annan omständighet var att bilen inom kort tid fått samma smuts vid bokstaven ’C’. Det var osannolikt att detta kunde ha skett oavsiktligt, framför allt då bilen i övrigt var ren.

Sammantaget fann tingsrätten åtalet mot mannen styrkt. Han dömdes därför för märkesförfalskning till villkorlig dom och 40 dagsböter om 50 kronor.

Göta hovrätt instämmer i tingsrättens bedömning men påpekar att den gärning som 62-åringen gjort sig skyldig till enligt stadgad praxis utgör ringa brott.

Hovrätten rubricerar därför gärningen som ringa märkesförfalskning och bestämmer påföljden till endast 50 dagsböter om 50 kronor. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 956-21.pdf

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Trafik och fordon, Övrig straffrätt