Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Olika bedömningar av muddringsmassor från Slussen

Kommunen ansåg att över tusen ton muddringsmassor från Slussenprojektet som dumpats på en plats i Eskilstunatrakten var ofarligt och både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen höll med. Mark- och miljööverdomstolen vill se ytterligare provtagning.

Olika bedömningar av muddringsmassor från Slussen

Miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun mottog klagomål från boende vid den aktuella platsen gällande att förorenade massor tagits emot på fastigheten Husby-Lundby 3:21 i Eskilstuna kommun och lagts i en väg intill en bergtäkt. Enligt anmälarna är massorna miljöfarligt avfall och bor köras bort eftersom de kan ha en negativ inverkan på vattentäkten i närområdet.

Nämnden beslutade den 4 maj 2020 att efter utredning avsluta klagomålsärendet utan ytterligare åtgärder.

En av de boende överklagade nämndens beslut till Länsstyrelsen i Södermanlands län som i beslut den 22 oktober 2020 avslog överklagandet. Mot bakgrund av kompletterande provtagningar som genomförts i juli 2020 och resultatet från provtagningarna bedömde Länsstyrelsen att Miljö- och räddningstjänstnämnden i Eskilstuna kommun haft fog för sitt beslut att avsluta klagomålsärendet utan ytterligare åtgärder.

De låga halter av föroreningar som har påträffats i mindre mängder av fyllnadsmassorna torde, enligt länsstyrelsen, inte utgöra någon risk för förorening av grundvattnet i området, och därmed orsaka problem för den vattentäkt som klaganden hänvisar till. Fyllnadsmassorna bedöms inte heller på något annat sätt utgöra en risk för människors hälsa eller miljön.

Fastighetsägaren överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen gjorde ingen annan bedömning.

Nu ändrar Mark- och miljööverdomstolen utgången i målet. Domstolen konstaterar inledningsvis att av utredningen i målet framgår att de massor som tagits emot av Arctic Road AB och grävts ner i en del av vägen in till en bergtäkt utgörs av muddermassor från Slussen i Stockholm. I närheten av området där de grävts ner finns en dricksvattentäkt. Enligt uppgift från nämnden har de mottagna massorna blandats med massor från bergtäkten innan de grävdes ner i vägen. Vidare framgår av utredningen att muddermassorna har levererats av ett bolag som även olagligen har hanterat så kallat black mass från batterier.

Prover tagna på massor levererade av samma bolag och som har varit upplagda i Helgarö i Strängnäs kommun visar att dessa innehåller föroreningar, bland annat förhöjda metallhalter samt förhöjda halter av polyklorerade bifenyler (PCB), dock ingen black mass. Dessa massor, som Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Strängnäs kommun har förelagt ska transporteras bort från Helgarö, har samma ursprung som de massor som har levererats till Bälgviken. Laktester på massorna i Helgarö har visat att risk föreligger för utlakning av föroreningar till närliggande områden och vattendrag.

Även om det i nuläget inte finns skäl att kräva att massorna i Bälgviken ska fraktas bort från platsen medför försiktighetsprincipen att ytterligare provtagning krävs eftersom det fortfarande är oklart om de provtagna massorna är representativa för de massor som har tagits emot. Det saknas till exempel utredning om på vilket djup de aktuella massorna ligger och i vilken omfattning massorna har blandats ut med massor från bergtäkten.

Mot bakgrund av vetskapen om de mottagna massornas ursprung bör därför ytterligare provtagningar av massorna göras. Provtagningarna bör göras på ett sådant djup, det vill säga ända ner till botten av utfyllnadsområdet, och i sådan omfattning som behövs för att säkerställa att massorna inte utgör risk för människors hälsa eller miljön.

Överklagandet bör således bifallas på så sätt att nämndens beslut ska upphävas och målet återförvisas till nämnden för fortsatt handläggning.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M14506_20.PDF

1000 KB
Instans
Mark- och miljööverdomstolen
Rättsområden
Övrig fastighetsjuridik, Föroreningar, avfall och miljöskador