Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Pant låg kvar efter försäljningen – mäklare varnas

En fastighetsmäklare varnas för att ha brustit i sin omsorgsplikt i samband med försäljningen av en bostadsrätt. Fyra dagar efter kontraktsskrivningen fick föreningen information om att säljaren hade tagit ett nytt privatlån i bostaden, som inte hade avnoterats vid tillträdesdagen. Mäklaren har således lämnat felaktiga uppgifter om pantsättningen till köparen.

Pant låg kvar efter försäljningen – mäklare varnas

Köparen av en bostadsrätt var kritisk mot hur fastighetsmäklaren hade skött förmedlingsuppdraget.

I en anmälan till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, påstods att mäklaren hade uppgett att han kontrollerat pantsättningen på tillträdesdagen och att bostadsrätten inte var pantsatt längre. Samma uppgift fanns även noterad i journalen. Detta visade sig dock inte stämma. Säljaren hade nämligen tagit ett privatlån och gjort en ny pantsättning av bostadsrätten mellan kontraktsskrivningen och dagen för tillträdet, vilket mäklaren inte hade märkt.

Mäklaren medgav att journalen innehöll ett par brister men bestred anmälan i övrigt. I samband med tillträdet hade han sett till att säljarens lån löstes och att pantsättningen som fanns och som han kände till avnoterades. Det var först i april 2020 som anmälaren hade hört av sig och berättat om den kvarblivna pantsättningen som fanns registrerad hos föreningen.

Mäklaren hade då kontaktat säljaren och ombesörjt att denna skickade en begäran om avnotering av panten.

Inspektionen gör följande bedömning.

Med hänsyn till att gått relativt lång till från kontrollen av pantsättningen i augusti 2019 fram till kontraktsskrivningen i mitten av oktober, borde mäklaren ha gjort en kontroll av pantsättningen. Det framgår inte att en sådan förnyad kontroll skedde.

Inspektionen noterar dock att mäklaren inte hade upptäckt den nya pantnoteringen även om en kontroll hade gjorts vid kontraktsskrivningen. Bostadsrättsföreningen underrättades nämligen om panten först fyra dagar efter påskrivningen. Det framgår även att säljaren löste privatlånet innan tillträdesdagen, men att panthavaren helt enkelt glömde avnotera panten hos föreningen.

Påföljden kan därför stanna vid erinran för mäklaren. Han varnas dock för att ha brustit i sin omsorgsplikt i samband med pantsättningen och inte sanningsenliga information som förmedlades vidare till köparen (jämför bland annat beslut 2019–0972 och 2019–0803). 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

20-0995.pdf

4 MB
Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Legitimations- och disciplinärenden, Bostadsrätt, Fastighetsmäkleri