Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Personlighetstester i ett anställningsförfarande får inte lämnas ut

Kammarrätten konstaterar att handlingar, som avsåg detaljerade testresultat från personlighetstest avseende kandidater som erhöll en viss myndighetsanställning, inte får lämnas ut då dessa skyddas av sekretess. Med beaktande av att en man hade fått ta del av sammanfattade testrapporter hade han ändå getts möjlighet att tillvarata sin rätt till partsinsyn.

Personlighetstester i ett anställningsförfarande får inte lämnas ut

Försäkringskassan beslutade den 7 oktober 2021 att avslå en mans begäran om att få ta del av detaljerade testresultat, i form av bland annat personlighetstest, avseende kandidater som erhöll en viss anställning hos myndigheten.  

Mannen överklagade till Kammarrätten i Stockholm och vidhöll sin begäran att få ta del av handlingarna. Till stöd anfördes att han villa ta del av testresultaten i personlighetstesterna för samtliga personer som erhöll en viss tjänst i ett anställningsärende hos Försäkringskassan. Det fanns en chans att dessa personer inte lyckades lika bra som han gjorde, vilket innebar att de inte borde ha gått vidare i rekryteringsprocessen. Detta kunde enbart fastställas om handlingarna lämnades ut. 

Enligt 10 kap. 3 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL, hindrar sekretess inte att en enskild eller en myndighet som är part i ett mål eller ärende hos domstol eller annan myndighet och som på grund av sin partsställning har rätt till insyn i handläggningen, tar del av en handling eller annat material i målet eller ärendet. En sådan handling eller ett sådant material får dock inte lämnas ut till parten i den utsträckning det av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse är av synnerlig vikt att sekretessbelagd uppgift i materialet inte röjs. I sådana fall ska myndigheten på annat sätt lämna parten upplysning om vad materialet innehåller i den utsträckning det behövs för att parten ska kunna ta till vara sin rätt och det kan ske utan allvarlig skada för det intresse som sekretessen ska skydda. 

1 39 kap. 5 a § första stycket OSL anges att sekretess gäller i ärende om anställning för uppgift som hänför sig till urvalstester, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till denna lider men. 

Sekretessen gäller endast sådana uppgifter som lämnas eller framkommer vid tester i form av exempelvis anlags- eller personlighetstester som används vid urval i anställningsärenden och inte andra uppgifter om personliga förhållanden i ett anställningsärende. Det är inte bara själva uppgifterna i testet som skyddas utan sekretessen gäller också uppgifter i eventuella sammanstallningar och redovisningar av testresultat som lämnas som underlag för ett beslut i anställningsärendet (prop. 2009/10:56 s. 38 och 48). 

Handlingarna som har begärts ut avser detaljerade testresultat i personlighetstester som Försäkringskassan har använt sig av i samband med ett anställningsärende hos myndigheten. Bestämmelsen i 39 kap. 5 a § OSL är tillämplig på dessa tester, vilket innebär att det finns en presumtion för sekretess. 

Kammarrätten anser att det inte står klart att uppgifterna i handlingarna kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon närstående till denna lider men. 

Som sökande i anställningsärendet hos Försäkringskassan är mannen att betrakta som part och han har därmed rätt till partsinsyn i ärendet. Kammarrätten kan konstatera att han dock redan har fått ta del av sammanfattande testrapporter/korta kandidatrapporter för samtliga sökanden som erhållit anställning, vilka har genererats av svaren som dessa har lämnat på de detaljerade frågorna i personlighetstestet. Med beaktande av detta anser kammarrätten att mannen har getts möjlighet att ta tillvara sin rätt eftersom han har fått ta del av de sökandes personliga egenskaper och därigenom kan göra den bedömning som han själv önskar att göra. 

Vid en avvägning bedömer kammarrätten att det är av synnerlig vikt att ytterligare sekretessbelagda uppgifter i materialet inte lämnas ut. 

Överklagandet ska därför avslås.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

8079-21.PDF

300 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Övrig arbetsrätt, Anställning, uppsägning och avskedande, Förvaltningsrätt, Offentlighet och sekretess