Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Pokerspelare döms för skattebrott

Redan det faktum att mannen försörjer sig på att spela poker gör det osannolikt att han inte skulle ha kontrollerat vilka skatteregler som gällde för den ryska pokersajt han spelade på. En 33-årig man döms därför för skattebrott för att inte ha deklarerat sina pokervinster.

Pokerspelare döms för skattebrott

Enligt åklagaren vid Uppsala tingsrätt hade en 33-årig man uppsåtligen låtit bli att lämna in sin inkomstdeklaration för året 2017, vilket inneburit fara för skatteundandragande med nästan 300 000 kronor.

Mannen hade under många år spelat poker, och de senaste fem åren dessutom professionellt. Han lämnade inte in någon deklaration 2018 eftersom han inte ansåg att han hade några skattepliktiga intäkter.

Vid omprövning i slutet av april 2019 beslöt emellertid Skatteverket att beskatta mannen för inkomståret 2017 för försäljning av kryptovalutan Bitcoin samt vinster på pokerspel.

Mannen visste att han hade gjort vinster på Bitcoin under 2017, men att han gjort än större förluster under 2018. Det var därför han inte redovisade vinsten under 2017 – det rörde sig alltså om ett tankefel av honom, uppgav han. Beträffande pokern hade han först senare förstått att hans pokervinster på spelsajten pppoker.net var skattepliktiga i Sverige.  

Vad gällde pokervinsterna fanns det enligt tingsrätten ett sådant samband mellan underlåtenheten att deklarera vinsterna på försäljningen av Bitcoin och vinsterna på pokerspelet. Det var därför antagligt att 33-åringen skulle ha underlåtit att deklarera pokervinsterna, även om känt till att de var skattepliktiga.

Mannen dömdes därför för skattebrott till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst.

33-åringen överklagade domen till Svea hovrätt.

Vad gäller pokerspelet är frågan främst om åklagaren har styrkt att mannen kände till att pokerspelet anordnades utanför EU. Om ja, är uppsåt till skattebrott bevisat.

Hovrätten skriver att ”redan den omständigheten att [33-åringen] försörjer sig på pokerspel och kände till i vilka fall pokervinster ska deklareras i Sverige” gör att det är osannolikt att han inte gjorde några närmare kontroller av om pokerspel som anordnades genom appen pppoker.net var skattepliktigt eller inte.

Vidare hade 33-åringen kunnat fråga sin agent om hur det förhöll sig på hemsidan – något han också gjorde efter att Skatteverket gett honom föreläggandet att svara på frågor.

Sammantaget ansluter sig hovrätten till underinstansens bedömning. 33-åringen måste således ha förstått att det fanns en avsevärd risk för att pokerspelet anordnades utanför EU och att han därmed var skatteskyldig. Domen fastställs därför. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 3862-20.PDF

700 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Deklaration och förfarande, Övrig straffrätt, Kultur, idrott och fritid