Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Polisvittnet fäller friad lastbilschaufför för mobilfipplande

En 33-årig friad man döms i hovrätten för att ha hållit på med mobilen samtidigt som han körde lastbil. Det saknas anledning att misstro polisvittnet som gjort sina iakttagelser i tjänsten och under god sikt, anser rätten och påför mannen 1 500 kronor i böter.

Enligt åklagaren vid Solna tingsrätt hade den 33-åringen gjort sig skyldig till brott mot trafikförordningen genom att använda sin mobil samtidigt som han körde lastbil.

Mannen förklarade att han hade fått problem med sina polyper under körningen, tagit fram en näsduk men då sett i ögonvrån att han iakttogs av någon. Han hade då lagt tillbaka förpackningen vid växelspaken. Polisen som därefter stoppade honom hade alltså felaktigt trott att han höll på med mobilen, när han i själva verket fipplat med en näsduksförpackning.

Enligt tingsrätten var polisvittnets uppgifter inte tillförlitliga. Enligt polisen var nämligen den mobil han beskrev svart. 33-åringen uppgav dock att hans mobil var röd. Det fanns enligt domstolen därför en möjlighet att polisen kan ha misstagit sig om vad som hände inne i bilen.

Mot bland annat den bakgrunden var bevisningen inte tillräcklig för en fällande dom och tingsrätten frikände 33-åringen.

Svea hovrätt gör emellertid en annan bedömning av polisens trovärdighet och dömer nu 33-åringen.

Polisen har enligt rätten nämligen på ett klart och tydligt sätt beskrivit att han sett 33-åringen hålla en mobiltelefon i handen under körningen. Siktförhållandena var goda och iakttagelsen gjordes i tjänsten. Det saknas därför anledning att ifrågasätta polismannens tillförlitlighet, anser hovrätten, även om det finns olika uppgifter om färgen på 33-åringens mobil.

Den 33-årige mannen döms därför för brott mot trafikförordningen till 1 500 kronor i penningböter. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2578-21.PDF

400 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Trafikbrott, Polis