Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Privatbruk av tusen liter öl för storkonsument inte utesluten

En 56-årig man dömdes i tingsrätten för smuggling för att ha fört in 70 liter sprit, 171 liter vin och över 1 270 liter öl i landet utan att anmäla detta. Mot bakgrund bland annat av vad vittnena uppgett om mannens höga alkoholkonsumtion är det enligt hovrätten dock inte uteslutet att inköpet avsåg privatbruk. Mannen frias därför.

Privatbruk av tusen liter öl för storkonsument inte utesluten

Vid Ystads tingsrätt stod en 56-årig man åtalad för smuggling och olovlig befattning med smuggelgods. Enligt åtalet hade mannen inte anmält cirka 70 liter sprit, 171 liter vin och 1 270 liter starköl till tullen i samband med införsel till landet.

Mannen berättade att konsumerar mycket alkoholhaltiga drycker och att även hans moder gör det. Den mängd han hade med sig i samband med ingripandet i Trelleborg var således avsedd för eget bruk samt var tänkt att användas vid en fest eller två för en syster och en kusin.

Tingsrätten påpekade dock att de aktuella mängderna alkohol vida översteg gällande riktlinjer för införsel av öl, vin och sprit. Mannens uppgifter om egen konsumtion och de påstått planerade festerna var dessutom vaga, även med beaktande av systerns vittnesmål.

Inte avsett för eget bruk

Vid en samlad bedömning fann rätten det därmed styrkt att mannen fört in alkoholen till Sverige utan att det varit avsett för eget bruk. Han dömdes därför för smuggling. 56-åringen firades dock från olovlig befattning med smuggelgods då omständigheterna kring den åtalspunkten var alltför oklara för en fällande dom.

Mannen dömdes för till villkorlig dom med 100 timmars samhällstjänst.

Hovrätten över Skåne och Blekinge gör däremot en annan bedömning och friar nu mannen även för smugglingsbrott.

Den centrala frågan är alltså om den inköpta alkoholen var avsedd för privat bruk.

Hög konsumtion

56-åringens påstående härom får stöd av flera vittnen som bedyrat att 56-åringens alkoholkonsumtion är hög. Detta stöds delvis även av ett ingivet provresultat. Även i ljuset av mannens ekonomiska förhållande framgår att mannen har haft förmåga att köpa in den mängden alkohol i det syfte han påstått.

Mot bakgrund av detta, samt då det saknas konkreta omständigheter som pekar på att det funnits ett kommersiellt syfte med inköpet, kan det inte enligt hovrättens mening inte uteslutas att alkoholen var avsedd för privatbruk.

Åtalet ogillas därför i sin helhet. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 3424-20.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Tull- och smugglingsbrott