Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Rätt att överklaga underlåtenhet att fatta beslut – skogsavverkning pausas

En miljöorganisation har rätt att överklaga Skogsstyrelsens underlåtenhet att fatta beslut om försiktighetsmått efter anmälan om skogsavverkning. Det konstaterar mark- och miljödomstolen som pekar på praxis från Mark- och miljööverdomstolen enligt vilken även underlåtenhet att fatta beslut måste kunna överklagas enligt Århuskonventionen.

Mark- och miljödomstolen i Östersund har i tre domar pausat skogsavverkningar i Härjedalen och Jämtland efter att en miljöorganisation överklagat Skogsstyrelsens underlåtenhet att fatta beslut om försiktighetsåtgärder i ett stort antal mål.

Flera skogsbolag, bland andra SCA, anmälde planerade avverkningar till Skogsstyrelsen för samråd i enlighet med 12 kap. 6 § miljöbalken, MB. Skogsstyrelsen bekräftade i samtliga mål att anmälningarna mottagits och att avverkning fick påbörjas tidigast ett visst antal veckor efter att anmälningarna kommit in. 

Miljöorganisationen anförde i rätten att avverkningarna avser skog med höga naturvärden och att det förekommer fridlysta och rödlistade arter på områdena. Trots det hade Skogsstyrelsen inte fattat några beslut.

SCA å andra sidan yrkade att överklagandena skulle avvisas eftersom Högsta förvaltningsdomstolen i mål HFD 2020 ref. 12 uttryckt att den aktuella typen av “beslut” inte är överklagbara då det i förvaltningsrättslig praxis, i samma typ av ärende, krävs vägledning för att överklagbarhet ska föreligga.

Rätten i det nu aktuella målet hänvisar dock till Mark- och miljööverdomstolens avgörande i mål M 13871-19, där man uttalade att Skogsstyrelsen har en skyldighet att i ett avverkningsärende bedöma om det föreligger risk för skada på fridlyst art och att myndigheten under vissa förutsättningar ska förelägga om åtgärder.

I avgörandet uttalade domstolen även att Skogsstyrelsens underlåtenhet att fatta beslut om bland annat försiktighetsmått enligt artikel 9.3 i Århuskonventionen, måste kunna bli föremål för överprövning. En konventionskonform tolkning av 16 kap. 13 § MB innebär alltså att en intresseförening har rätt att överklaga en sådan åtgärd.

Av artikel 9.3 i Århuskonventionen framgår det bland annat att den allmänhet som uppfyller kriterier i nationell rätt har rätt att inte bara få handlingar av myndigheter prövade, utan även underlåtenheter som strider mot nationell miljölagstiftning. 

På grund av detta konstaterar rätten att Skogsstyrelsens underlåtenhet att fatta beslut om försiktighetsmått rörande de anmälda avverkningarna är överklagbar.

Enligt 12 kap. 6 § MB ska den aktuella typen av verksamhet anmälas för samråd hos tillsynsmyndigheten, som då ska vidta de åtgärder som behövs för att begränsa eller motverka skada på miljön. Rätten noterar att Skogsstyrelsen inte verkar ha gjort några överväganden av vilka eventuella skador avverkningen kan medföra i respektive område, och inte heller gjort den avvägning mellan miljöintresset och den enskildes intressen som ska göras.

Domstolen undanröjer därför Skogsstyrelsens underlåtenhet att fatta beslut om försiktighetsmått och återförvisar ärendena dit för vidare handläggning. I avvaktan på ett beslut får avverkningsåtgärderna inte verkställas.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

M 3494-20, M 3495-20.pdf

300 KB

M 3496-20.pdf

400 KB

M 3497-20, M 3500-20 m.fl..pdf

400 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Tillståndsfrågor, Jordbruk och skogsbruk