Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Rätt betala avgifter på avgångsvederlag till Skatteverket trots flytt till Abu Dhabi

En kvinna nekas ersättning för sociala avgifter på lön och avgångsvederlag som hon kräver av sin tidigare arbetsgivare då hon är skattebefriad i Sverige på grund av en utlandsflytt. Arbetsgivaren uppfyllde, enligt tingsrätten, sina förpliktelser genom att betala in pengarna till Skatteverket.

Rätt betala avgifter på avgångsvederlag till Skatteverket trots flytt till Abu Dhabi

Den 43-åriga kvinnan anställdes hos Tele2 Sverige Aktiebolag under år 2007. I mars 2019 varslade Tele2 ett stort antal medarbetade, däribland 43-åringen. Med anledning av detta träffade parterna i mars 2019 en överenskommelse om att kvinnan skulle avsluta sin anställning. Enligt överenskommelsen skulle hon vara arbetsbefriad med bibehållen lön under en uppsägningstid om sex månader och hon skulle därefter vara berättigad till ett avgångsvederlag motsvarande sex månadslöner.

I punkten 3 i överenskommelsen, som avser lön under uppsägningstiden, anges att ”på beloppet inbetalas sedvanliga sociala- och pensionsavgifter.” I punkten 4 i överenskommelsen, som avser avgångsvederlag, anges att ”[p]å beloppet skall sedvanliga sociala avgifter inbetalas”.

Löneutbetalningar och utbetalning av avgångsvederlaget för de perioder som avses i överenskommelsen har gjorts av Tele2 till kvinnan. Det är i målet ostridigt att Tele2 har betalat in sociala avgifter motsvarande det yrkade beloppet till Skatteverket och att skatteavdrag inte har gjorts på den ersättning som betalats till henne.

Tvisten i målet rör frågan om kvinnan enligt parternas överenskommelse har rätt även till belopp motsvarande de sociala avgifterna.

Kvinnan uppger att hon den 2 mars 2019 flyttade till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten tillsammans med sina barn, där hon nu har sitt stadigvarande boende. I Förenade Arabemiraten betalas ingen inkomstskatt och hon  bär därför själv samtliga kostnader för till exempel pensionsavsättningar och social välfärd.

Mot bakgrund av att hon inte betalar skatt i Sverige och inte heller omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet följer det av lag att sociala avgifter inte ska utgå på hennes inkomster från Tele2. I stället ska motsvarande belopp betalas till henne.

Tele2 kontrar med att parterna inte träffat avtal om att sociala avgifter skulle betalas direkt till 43-åringen och parternas överenskommelse har inte den innebörd som hon har gjort gällande i målet.  Av parternas överenskommelse framgår att på beloppen ska sedvanliga sociala avgifter inbetalas. Med ”sedvanlig” avses vanliga sociala avgifter enligt socialavgiftslagen och inte ett sådant avvikande upplägg som påstås av kvinnan. Vidare bör begreppet ”inbetala” inte ges någon särskilt betydelse även om den rimligaste tolkningen är att begreppet syftar till betalning in till myndighet snarare än att ”betala ut”. Hade parternas avsikt varit att 43-åringen skulle ha rätt till ersättningen skulle det ha framgått av överenskommelsen.

Tele2 har betalat in sociala avgifter motsvarande det yrkade beloppet till Skatteverket och därmed fullgjort sin betalningsskyldighet enligt lag och enligt parternas överenskommelse.

Därutöver har Tele2 med anledning av 43-åringens krav kontaktat Skatteverket för att efterhöra om den utbetalda ersättningen inte omfattades av avgiftsskyldigheten enligt socialavgiftslagen, och därmed om de inbetalda avgifterna i stället skulle betalas direkt till kvinnan. Skatteverket har angett att det är arbetslandets lag som styr i vilket land sociala avgifter ska betalas. I detta fall har Sverige varit arbetsland och sociala avgifter ska därmed betalas till Skatteverket.

En gemensam partsavsikt är avgörande för hur ett avtal ska tolkas. Det står, enligt Solna tingsrätt, klart att parterna inte inför avtalets ingående diskuterat den del av avtalet som nu är aktuell, det vill säga frågan om betalning av sociala avgifter. Det är heller inte visat genom den utredning som lagts fram att kvinnan inför avtalets ingående informerat Tele2 att hon avsåg att flytta från Sverige och vilka förväntningar hon i anledning av det hade på den ersättningsnivå hon skulle komma att få. Något underlag att fastställa den gemensamma partsavsikten finns således inte.

När individuella förhållanden inte kan fastställas eller ge ledning får tolkningen eller preciseringen av avtalsvillkor bygga på objektiva grunder. Utgångspunkten är då avtalets ordalydelse. I överenskommelsen anges att sedvanliga sociala avgifter ska inbetalas på uppsägningslönen och avgångsvederlaget. Ordet inbetala bör enligt tingsrättens mening inte tillskrivas någon särskild betydelse utöver att sociala avgifter skulle betalas.

Med begreppet sedvanlig avses enligt allmänt språkbruk till exempel vanlig, bruklig, traditionell eller regelmässig. Vid tolkningen måste också beaktas att det finns tvingande lagstiftning på området som gäller för en arbetsgivare. Med hänsyn till dessa omständigheter, och med beaktande av det sammanhang som överenskommelsen träffats, framstår det som klart att det med angivandet av att det på beloppen skulle betalas sedvanliga sociala avgifter avsågs att Tele2 i egenskap av arbetsgivare skulle betala sociala avgifter enligt gällande lagstiftning.

Frågan är om det med hänsyn till vad som i övrigt framkommit i målet finns anledning att göra någon annan bedömning av avtalets innehåll. Sociala avgifter för arbete i Sverige ska betalas till Skatteverket. Tingsrätten konstaterar att 43-åringen förvisso inte har varit skattskyldig för sina inkomster från Tele2 under perioden april 2019 – december 2019. Detta innebär dock inte att det är inkomsten som sådan som har varit skattefri (jfr 8 kap. och 11 kap. inkomstskattelagen). Ersättningen ska således inte undantas från avgiftsplikt enbart för att kvinnan inte har varit skattskyldig för inkomsten (jfr 2 kap. 12 § punkten 1 socialavgiftslagen).

Det är tingsrättens samlade bedömning att det inte är visat att sociala avgifter skulle betalas på något annat sätt än till Skatteverket enligt socialavgiftslagen och skatteförfarandelagen. Vidare konstaterar tingsrätten att även om Tele2 inte skulle haft att betala sociala avgifter i Sverige innebär inte det nödvändigtvis att Tele2 haft en lagstadgad skyldighet att erlägga motsvarande belopp direkt till 43-åringen. Avgiftsskyldigheten torde i sådant fall i stället bero på lagstiftningen i det landet där hon i sådant fall utför sitt arbete. Någon utredning i den delen som skulle stödja kvinnans talan har inte lagts fram.

Domen har överklagats till Arbetsdomstolen.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

T1668_20.pdf

600 KB
Instans
Tingsrätterna
Rättsområden
Avtalsrätt, Anställning, uppsägning och avskedande, Inkomstskatt - individ, Sociala avgifter