Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Rätt dra av moms för bidragsfinansierat projekt blir fråga för HFD

Ett utbildningsföretag ansågs ha rätt att dra av momsen för de kostnader för tillhandahållandet av tjänster utan ersättning, som det haft inom ramen för ett projekt som finansierats med bidrag. Högsta förvaltningsdomstolen avser nu bringa klarhet i vad som gäller.

Rätt dra av moms för bidragsfinansierat projekt blir fråga för HFD

Göteborgs Tekniska College AB bedriver bland annat företagsutbildningsverksamhet, som utgör momspliktig ekonomisk verksamhet. En del av verksamheten bedrivs som ett projekt, Företagslyftet Väst, som finansieras av Europeiska socialfonden och innebär att bolaget erbjuder de företag som deltar i projektet kostnadsfria utbildningstjänster.

Bolaget har gjorts vissa förvärv, bland annat konsulttjänster och hyra av en föreläsningslokal, som har använts enbart för de kostnadsfria utbildningstjänsterna inom projektet.

Skatteverket nekade bolaget avdrag för ingående moms på kostnader som hörde till projektet. Myndigheten ansåg att projektet ska ses som en egen verksamhetsdel, särskilt mot bakgrund av att det har en egen finansiering. Det hade heller inte framkommit några objektiva omständigheter som visade att projektet avsåg att fortlöpande vinna skattepliktiga intäkter. Sammantaget saknades helt enkelt samband mellan projektet och bolagets skattepliktiga verksamhet, ansåg Skatteverket.

Frågan i målet vid Förvaltningsrätten i Göteborg var alltså om bolaget hade rätt att göra avdrag för ingående moms för kostnader som har samband med projektet.

Domstolens uppfattning var att bolagets huvudsakliga syfte sannolikt var att marknadsföra sin ekonomiska verksamhet genom att delta i projektet, snarare än drivas av ett intresse av att deltagarna får en bättre utbildning. Enligt rätten hade bolaget därmed gjort sannolikt att kostnaderna i projektet var allmänna omkostnader i den ekonomiska verksamheten. Bolaget hade därför rätt till avdrag för den ingående momsen.

Kammarrätten i Göteborgs majoritet avslog Skatteverkets överklagande.

Den skiljaktiga anförde bland annat att, eftersom bolaget bedrev sin skattepliktiga företagsutbildningsverksamhet även innan projektet genomfördes var utbildningstjänsterna inom projektet inte till någon del objektivt sett nödvändiga för att bolaget skulle kunna utföra sina skattepliktiga transaktioner.

Det direkta och omedelbara samband som krävs för avdragsrätt var därför brutet, menade ledamoten och ansåg därför att bolaget saknade avdragsrätt.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat prövningstillstånd i målet. Frågan som har föranlett detta är denna:

Har en beskattningsbar person som tillhandahåller tjänster utan ersättning inom ramen för ett bidragsfinansierat projekt, rätt till avdrag för ingående moms som hänför sig till köp av varor och tjänster som har använts för tillhandahållanden i projektet?

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

3795-20.pdf

600 KB
Instans
Högsta förvaltningsdomstolen
Rättsområden
Associationsrätt - aktiebolagsrätt, Skola och utbildning, Mervärdesskatt