Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Samborelation styrkt genom Facebook

Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom och fastställer kommunens beslut att neka en 32-årig mans ansökan om försörjningsstöd. Genom uppgifter från Facebook är det nämligen visat att mannen inte alls bor ensam i sin lägenhet utan i själva verket är sambo med den kvinna han påstått blott är en vän.

Samborelation styrkt genom Facebook

Socialnämnden i Båstad avslog i juni 2020 en 32-årig mans ansök om försörjningsstöd till halva hyreskostnaden, el och uppehålla under samma månad.

Nämnden motiverade beslutet att mannen levde under samboliknande förhållanden, trots att han vid ansökningstillfället uppgav att han var ensamboende. På hyresavtalet angavs emellertid att han bodde i lägenheten med en kvinna som nämnden bedömde var mannens sambo.

32-åringen överklagade dock beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö som gav mannen rätt, upphävde socialnämndens beslut samt återförvisade målet dit för fortsatt prövning.

Domstolen pekade bland annat på att socialnämnden inte hade gjort något hembesök för att utred hur det faktiskt låg till med det påstådda samboskapet. I mejlkorrespondens med nämnden hade mannen förklarat att kvinnan endast var en vän som hade hjälp honom att hyra en lägenhet, eftersom han på grund av betalningsanmärkningar hade svårt att hyra en lägenhet själv.

Rätten ansåg att den förklaringen var rimlig. Det var dessutom visat att mannen endast bott i lägenheten under en kortare tid vid tillfället för ansökan. Vad socialnämnden hade anfört talade sammantaget inte tillräckligt mycket för att 32-åringen och kvinnan hade en varaktig parrelation på det sätt som krävs för att vara sambor.

Socialnämnden överklagade domen till Kammarrätten i Göteborg som nu i stället ger nämnden rätt. Nämnden har nämligen, med stöd av uppgifter på Facebook, gjort gällande att 32-åringen sedan i maj 2018 lever i en parrelation. Kammarrätten anser att dessa nya uppgifter med styrka talar för att 32-åringen var sambo med kvinnan som står med honom på hyreskontraktet.

Socialnämnden har därmed haft fog för sitt beslut att delvis avslå ansökan om ekonomiskt bistånd (jämför RÅ 85 2:1 och RÅ 1995 ref 48). Överklagandet bifalls därmed. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

7200-20.pdf

600 KB
Instans
Kammarrätterna
Rättsområden
Förvaltningsrätt, Övrig nyttjanderätt, Äktenskap och samboende, Socialrätt