Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Skärpt straff efter mordförsök på parkering

Hovrätten skärper straffet för en 41-årig man som försökte hugga ihjäl mamman till sina två döttrar på en parkering, till tio års fängelse. Det är försvårande att våldet har riktats mot en närstående som inte kunnat värja sig samt att attacken upphörde först när vittnen ingrep. Mannen utvisas även på livstid från Sverige.

Skärpt straff efter mordförsök på parkering

I slutet av april 2019 förbjöds en 41-årig man att ta kontakt med eller följa efter sin tidigare sambo tillika mamman till sina två döttrar. Efter att ha dömts för misshandel av kvinnan i maj samma år blev 41-åringen villkorligt frigiven i augusti. Paret flyttade ihop igen en tid senare.

Mannen åtalades senare för att i oktober 2020 ha försökt hugga ihjäl kvinnan på en parkeringsplats.

Enligt Nyköpings tingsrätt hade det inte varit någon tillfällighet att 41-åringen befunnit sig utanför just den byggnad där kvinnan var på besök. Det var heller ingen slump att mannen dessutom varit utrustad med två knivar och en fällkniv.

Kvinnan uppgav att 41-åringen – innan han attackerade henne – hade anklagat henne för att ha varit otrogen och att han skulle döda henne för det. Genom den tekniska utredningen samt de iakttagelser som gjorts av vittnen var det klarlagt att 41-åringen högg kvinnan mot bröstet, att han därefter högg mot hennes hals när hon fallit till marken och att attacken inte avslutades förrän flera vittnen skrikit åt honom och han förstått att han var iakttagen.

41-åringen dömdes slutligen för mordförsök till åtta års fängelse samt utvisning på livstid. Han ålades även betala 170 888 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan.

Svea hovrätt ansluter sig till tingsrätten beträffande rubriceringen.

Beträffande straffvärdet konstaterar rätten att fara har funnits för att försöksbrottet skulle fullbordas och att detta endast varit uteslutet på grund av tillfälliga omständigheter. Därtill kommer att 41-åringen har haft avsiktsuppsåt.

Vidare har gärningen riktats mot en närstående person som haft svårt att värja sig samt att knivangreppet har varit oprovocerad och avbrutits på grund av vittnens ingripande. Även om skadorna inte varit livshotande har de varit allvarligt och orsakat stort lidande för kvinnan. Samtliga dessa omständigheter påverkar straffvärdet i skärpande riktning.

Eftersom det saknade förmildrande omständigheter anser hovrätten att det sammanlagda straffvärdet uppgår till elva års fängelse. Eftersom 41-åringen utvisas på livstid bestäms dock påföljden slutligen till tio års fängelse.

Kvinnan tillerkänns även, utöver det skadeståndsbelopp som tingsrätten beslutade, ytterligare 27 058 kronor plus ränta. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 2696-21.PDF

3 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Brott mot person, Utvisning på grund av brott