Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Skärpt straff för 50 kg amfetamin via Encrochat

Mannen har haft en central roll i narkotikaverksamheten och har även tagit del av vinsten tillsammans med andra. Mot bland annat den bakgrunden skärper hovrätten straffet till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott för en 30-årig man som via Encrochat koordinerat inköp och försäljning av 50 kilo amfetamin.

Skärpt straff för 50 kg amfetamin via Encrochat

Vid Göteborgs tingsrätt förnekade den 30-årige mannen såväl synnerligen grovt narkotikabrott samt försök, förberedelse och stämpling till detsamma. Han hade inte gjort något av det som åklagaren påstod i gärningsbeskrivningen, menade han.

Åklagaren påstod att 30-åringen mellan 31 mars och 4 juni 2020 olovligen och i överlåtelsesyfte tillsammans med annan hade skaffat fram 55 kilo amfetamin från utlandet och att han deltagit i att narkotikan fördes in till Sverige vid Göteborg. Mannen ska även ha medverkat till att bereda amfetaminet och till att dela det mellan delägare.

30-åringen ska i vart fall ha försökt köpa minst 50 kilo amfetamin och i samband med detta använt telefoner krypterade med den uppmärksammade Encrochat-funktionen, som har varit särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid grov brottslighet.

Tingsrätten konstaterade inledningsvis att åklagarens huvudsakliga bevisning utgjordes av utskrifter av chattar från olika Encrochat-konton.

Verksamheten bakom Encrochat har skapat två operativsystem baserade på Android. Genom att trycka en viss knappkombination på mobilen startar en av dessa – Encrochat OS. Det systemet är, till skillnad från den öppnad versionen Android OS, skyddat med flera lösenord. En av de centrala funktionerna är chatten, där varje användare identifieras med ett unikt användarnamn.

En central fråga var alltså om det var den 30-årige mannen som skrev under alias ”Excellentleopard” i Encrochatten.

Rätten pekade bland annat att det i användarnamnets chatt fanns dialoger där 30-åringens son samt dennes flickväns dotter nämndens. Det fanns även en konversation rörande en sjuk pappa den 30 maj 2020. Vid kontroll med Försäkringskassan framkom att 30-åringens pappa hade varit sjukskriven mellan den 28 maj och den 30 september samma år. Vidare hade diskussion förts om att bygga en ”stash-bil” av en Gols samt att det skulle finnas plats för fyra brickor. En liknande ombyggds Golf hade hittats hemma hos 30-åringen.

Sammantaget fann tingsrätten det utrett att det var 30-åringen som skrivit under alias ”Excellentleopard” i Encrochatten.

Vid en sammantagen bedömning bedömde rätten det ställt utom rimligt tvivel att åtalet mot 30-åringen var styrkt. Han dömdes slutligen för synnerligen grovt narkotikabrott samt folkbokföringsbrott till sex års fängelse. Den beslagtagna bilen förverkades också.

Hovrätten för Västra Sverige instämmer och anser även den det styrkt att 30-åringen agerat på det sätt som åklagaren gjort gällande i sitt förstahandsyrkande. Åtalet för fullbordat narkotikabrott är således styrkt.

Beträffande rubriceringen innebär mängden amfetamin i sig att gärningen ska bedömas som synnerligen grov. Det finns dessutom flera försvårande omständigheter. Det har varit fråga om ett välplanerat och förslaget tillvägagångssätt, bland annat då narkotikan legat gömd i en livsmedelstransport och därför varit svår att upptäcka.

Enligt hovrätten står det även klart att anskaffandet av amfetaminet har ingått i ett led i en större verksamhet ”som krävt en välutvecklad logistik av både narkotika och pengar”. 30-åringen har därtill haft en central i verksamheten och har fått del av vinsten med andra. Mannen har med andra ord haft en överordnad roll, vilket påverkar straffvärdet i skärpande riktning. Fängelsestraffet skärps därför nu till sju års fängelse. 

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

B 1858-21.pdf

1 MB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
IT-rätt, Narkotikabrott, Påföljd