Lexnova Nyheter

Sveriges största juridiska nyhetstjänst – bevakning av rättsfall, lagstiftning och förarbeten inom alla rättsområden och instanser.

Slipper kontrollavgift trots icke inställd p-skiva utanför Ica-butik

En man som parkerat bilen på en gratisparkering utanför en matbutik utan att ställa in parkeringsskivan vinner i båda instanserna mot parkeringsbolaget. Då fordonet kontrollerades i endast en minut är annat inte visat än att fordonet har stått där under en mycket kort tid. Oaktat detta var det uppenbart oskäligt att ta ut avgift.

Den 35-åriga kvinnans fordon var den 9 september 2021 uppställt på en parkeringsplats utanför en ICA Maxi-butik mellan klockan 19.04 - 19.05.

På platsen är avgiftsfri parkering tillåten under två timmar under förutsättning att fordonet har en giltig, synlig parkeringsskiva framtill i fordonet, vilket framgår av en parkeringsskylt på platsen. Vid kontrolltillfället fanns en synlig parkeringsskiva i vindrutan som påvisade en annan tid än för den vid kontrolltillfället giltiga tiden. Vid kontrolltillfället fästes en faktura för kontrollavgift på fordonets vindruta.

Frågan är om Parkeringsservice Svenska AB haft grund för att utfärda kontrollavgiften.

Parkeringsservice Svenska AB har begärt att 35-åringen till bolaget ska betala ett kapitalbelopp om 500 kronor jämte ränta.

Kvinnan hävdade att fordonet inte varit parkerat och följaktligen inte heller varit uppställt i strid med gällande parkeringsbestämmelser. Föraren, som är hennes partner, försökte hitta en parkeringsplats där fordonet kunde vara parkerat en längre tid, uppemot ett dygn. Vid den aktuella tiden har fordonet varit stillastående på platsen i högst tre minuter.

Tingsrätten bedömer mot bakgrund av att fordonet varit uppställt under en synnerligen kort tid, att föraren befunnit sig på parkeringsplatsen under tiden som fordonet varit uppställt och att parkeringsskivan kvarlämnats vid tillfället av förarens förbiseende att omständigheterna är sådana att fordonet har varit uppställt för på- och avstigning.

Fordonet har därmed inte varit parkerat och Parkeringsservice Svenska AB har inte haft rätt att utfärda kontrollavgiften. Parkeringsservice Svenska AB:s talan ska därför ogillas.

Södertörns tingsrätt konstaterade att enligt 2 § i lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering avses med parkering en uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som 1) föranleds av trafikförhållandena, 2) sker för att undvika fara, eller 3) sker för på- och avstigning eller på och avlastning av gods. Högsta domstolen har gjort uttalanden avseende uttrycket på- och avstigning i ett mål om uppställning av fordon på en plats med parkeringsförbud. Enligt domstolen ska uttrycket på- och avstigning rent språkligt anses innefatta något som sker kortvarigt och utgångspunkten är att föraren ska stanna i eller nära bilen. Alla situationer där det finns ett behov att ställa upp bilen under en kort tidsrymd omfattas inte, utan dessa är i stället undantagna från parkeringsförbudet genom uttryckliga bestämmelser (se NJA 2014 s. 929).

Tingsrätten bedömde mot bakgrund av att fordonet varit uppställt under en synnerligen kort tid, att föraren befunnit sig på parkeringsplatsen under tiden som fordonet varit uppställt och att parkeringsskivan kvarlämnats vid tillfället av förarens förbiseende att omständigheterna är sådana att fordonet har varit uppställt för på- och avstigning.

Fordonet har därmed inte varit parkerat och Parkeringsservice Svenska AB har inte haft rätt att utfärda kontrollavgiften. Parkeringsservice Svenska AB:s talan skulle därför ogillas.

Svea hovrätt gör samma bedömning. Mot bakgrund av vad föraren har berättat om händelsen samt med hänsyn till det förhållandet att parkeringsvakten såvitt framgått av den skriftliga bevisningen endast kontrollerat fordonet i cirka en minut, är annat inte visat än att fordonet har stått på platsen under en mycket kort tid och att fordonets förare under denna tid stigit ur bilen endast för att kontrollera vilka parkeringsregler som gällde på platsen. Oaktat om fordonet kan anses ha varit parkerat på platsen har det under angivna förhållanden i vart fall, menar hovrätten, varit uppenbart oskäligt att ta ut en kontrollavgift. Tingsrättens dom ska därför inte ändras.

Ladda ner dokument

Namn Storlek Ladda hem

FT6980_22.PDF

500 KB
Instans
Hovrätterna
Rättsområden
Trafik och fordon